– Ellinor hade ett sånt otroligt skratt. Det var inte ett fniss, utan hon tog i från fötterna när hon skrattade, säger Fanny Kronqvist, Ellinors vän.
Den 14 september 2023 står systern utanför Ellinors lägenhet på Lidingö. Polisen har larmats till platsen och bestämmer sig för att gå in i lägenheten.
De möts av hennes sambo som sitter apatisk i soffan. Han säger att Ellinor ligger död i sovrummet sedan två dagar. Under tiden har han druckit alkohol, låtsats att hon varit sjuk, och ringt hennes jobb och sjukanmält henne. Sambon säger att han inte minns vad som hänt.
Efter hennes död kommer det fram att förhållandet varit problematiskt, med våld och svartsjuka. Sambon dömdes senare till 18 års fängelse för mordet på Ellinor.
Varför minskar inte mäns våld mot kvinnor?
Ellinor är en av de tio kvinnor som mördades av sin partner under 2023. Sedan 2017 har 96 kvinnor blivit mördade av någon de tidigare haft en kärleksrelation med. Trots upprepade löften om att bekämpa mäns våld mot kvinnor fortsätter våldet. Organisationerna Män och Unizon ser allvarligt på denna utveckling.
– Det är en alarmerande situation, säger Rebecka Anderson, generalsekreterare Unizon.
Samtidigt går det att förebygga mäns våld mot kvinnor, enligt dem. Bland annat genom samtal och övningar där man lyfter normer som kan leda till våld. Machofabriken är ett exempel på ett verktyg som används.
– Det finns många metoder som funkar. Det som saknas är vilja och politiska beslut. De här frågorna behöver prioriteras upp, säger Svante Tidholm från organisationen MÄN.
I videon berättar Ellinors syster och vän om hur mordet påverkat dem.
Mördade kvinnor
Antal kvinnor som fallit offer för dödligt våld av en partner/före detta partner.
2017: 10 kvinnor
2018: 22 kvinnor
2019: 16 kvinnor
2020: 13 kvinnor
2021: 15 kvinnor
2022: 10 kvinnor
2023: 10 kvinnor
Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå.
Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?
• Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
• Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
• Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
• Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
• Hjälp för dig som våldsutsatt, våldsutövare och anhörig finns också att få på Jämställdhetsmyndigheten.