När mannen inte kunde betala elräkningarna så såg han till att få strömmen gratis. Foto: Polisens förundersökning/Susanne Lindholm/TT

Tjuvkopplade el till huset – nu väcks åtal mot man i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den ensamstående mannen hade köpt hus i Norrbottens inland men efter ett tag hade han inte råd att betala elräkningarna och strömmen stängdes av.

Då såg han till att tjuvkoppla in sig på elnätet – och för det står han nu åtalad.

Det var en kväll i februari när mannen kom hem från sitt arbete som han möttes av ett helt nedsläckt hus.

Eftersom han inte betalat elräkningarna förstod att elbolaget hade stängt av strömmen och han beslöt sig för att snarast få den tillbaka.

Han gick till elskåpet, skruvade loss kablarna och satte dit andra kablar och kopplade sig förbi elmätaren.

– Jag behövde få igång strömmen för att komma åt internet, har mannen, som är i 25-årsåldern, sagt i polisförhör.

Blev misstänksam

Mannen kunde hålla igång strömmen i knappt en veckas tid seden försvann elen på nytt.

En anställd på elbolaget hade åkt förbi mannens hus av en tillfällighet och blivit misstänksam då det lyste från fönstren. Elbolaget åkte ut och undersökte saken närmare och såg då att elen var förbikopplad elmätaren, så de passade också på att dokumenterade det hela.

Dyr tjuvkoppling i slutändan

Mannen kunde en tid senare betala elräkningarna, även om det blev extra dyrt då han var tvungen att byta elmätare och betala en montör, men ström har han sedan dess.

Mannen åtalas nu vid Luleå tingsrätt för olovlig energiavledning och han har redan erkänt. Åklagarens påföljdsförslag är 40 dagsböter à 210 kronor, det blir en summa på totalt 8 400 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.