• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Trafikpolisen Mattias Martinsson i Luleå står iklädd polisuniform utomhus och håller händerna på höfterna och tittar bestämt rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade jag varit förälder till ett barn som har en A-traktor hade jag blivit mäkta upprörd” – hör hur trafikpolisen Mattias Martinsson i Luleå ser på hur vuxna beter sig i trafiken mot A-traktorförare. Foto: Erica Olofsson/SVT

Polis i Luleå fördömer vuxnas beteende på vägarna: ”Blir berörd och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Eriksson berättar att hans barn blivit utsatta för hot och trakasserier för att de kör A-traktor – och när han själv testade hände samma sak. Trafikpolisens gruppchef i Luleå reagerar starkt på pappans vittnesmål.

Pappan vittnar om allt från farliga omkörningar till onödiga tutningar och blinkningar med helljuset. Och polisen Mattias Martinsson uppmanar nu vuxna att läsa på om trafikförordningen.

– Det är reglerat att du får inte blända eller signalera i onödan. Jag blir berörd och arg, de som gör så här är inga goda förebilder för ungdomarna, säger han.

Pappan: ”Höj hastigheten”

Jens Eriksson berättar att han ha en stark tilltro på att barnen beter sig korrekt i sina A-traktorer, och att de övningskörde länge innan de fick köra in till stan.

Har du som förälder något förslag på hur man skulle kunna komma åt det här?

– Höj hastigheten till 45 kilometer i timmen så att det blir bättre flyt i trafiken. Det är inte barnens fel, de följer ju bara reglerna för A-traktorer, säger Jens Eriksson.

I videon hör du hur allvarligt polisen ser på att vuxna trakasserar ungdomar som kör A-traktor.

Behandlas A-traktorförare illa i trafiken?

Nu stänger vi chatten för kvällen, stort tack för alla inlägg – det märks att A-traktorerna och trafiken engagerar!

Gabriel • Befinner man sig i trafiken har man ansvar att underlätta för andra trafikanter. Kör du ett långsamtgående fordon ska du stanna för att släppa förbi folk som ligger bakom om det bildas kö. Jag kör själv enligt hastighetsbegränsningarna och får ofta ett pärlband med människor bakom som verkar ha så brottom att de måste köra för fort. Då kör jag av vid busshållplatser och släpper förbi dem. Det är inte min ensak varför de har brottom. Att blinka med helljuset, tuta, eller skrika på LGF-förare som inte släpper förbi folk tycker inte jag räknas som att behandla dem illa. Det är berättigat. Men många människor behandlar A-traktorförare dåligt bara för att de är A-traktorförare. Det är inte okej. Jag känner många som blir helt galna när det är kö på vägen. Även om vi inte har någon tid att passa. Har man inget tålamod och inte kan behärska sig tycker jag inte man ska köra bil.

Christer • Jag förstår inte att det krävs nummerskylt bak. Bör finnas plats för nummerskylt och lgf skylten bak. Ingen kan väl se skylten fram om något händer.

Peter • Har svårt förstå vitsen med A-traktor som reglerna med dom är utformade nu, sen att dom slipper vägskatt vilket också är märkligt, inför bättre körkort för att kunna få framföra , för tyvärr är det en hel del som inte kan framföra dom på bra sätt.

Kricke • Är man med i leken får man leken tåla. Så är det. Ingen som tvingar dig till att ta körkort.. men skulle kännas pinsamt att fluffa runt på vägarna i abnormt stora sk A-traktorer. Att förarna inte skäms? Köp en elcykel så kommer ni snabbare fram dit ni är på väg lol

Oskyddad trafikant • Typisk retorik från Vakna, Bilist med flera, nämligen att ingen annan än de med personbilar är legitima väganvändare. Tyvärr behöver även andra än personbilsförare ta sig omkring här i världen, vill man inte få sin framkomlighet begränsad går det utmärkt att köra på motortrafikled eller motorväg istället.

Mona • Vet inte hur många gånger min om kommit hem och varit upprörd över hur dom ligger precis i baken på honom, gör farliga omkörningar, slt bussen hängde på tutan och jag fick lov att ringa dom be dom prata med chauffören. Man kan inte vara så stressad i trafiken som människan är…

Peter Henriksson • Höj hastighet till 50km/h och en kör utbildning mellan koner och bromsprov så de lär sig hantera sin A traktor på rätt sätt och bälte är viktigt,sen är ju övriga trafikanter inte alltid så korrekta i sitt körsätt. Man behöver ju inte bete sig dumt mot andra, istället kanske förklara varför vissa saker kan hända och vilka konsekvenser det kan bli.

Chevroletsilverdo • En del får möta tråkigheter då dom skapar köer och svänger aldrig in för att släppa förbi andra. En del gör det, bra där!
Höj hastighetsgränsen till 50 ialf.
Sen lär dom använda backspegeln så dom ser att dom har 30 bilar bakom sig.
När jag körde EPA fanns det ryckspärr, det va tider det. Då gick det undan

Berra 55 år • Hur omogen får man bli ? Om inte visar respekt för alla som vistas i trafiken o följer gällande trafik regler! Skärpning alla !

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.