Åklagare Stig Andersson på väg in i rättssalen under rättegångens första dag. Foto: SVT

Åklagaren: ”SSAB har medvetet tagit risker”

Uppdaterad
Publicerad

SSAB kan drabbas av en företagsbot på tre miljoner kronor – om koncernen fälls för arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Luleå för två år sedan.

– Brottet är grovt och SSAB har medvetet tagit risker, säger miljöåklagare Stig Andersson.

Det var den 27 april 2016 som dödsolyckan inträffade under en servicekontroll av en travers på SSAB:s sträng-45. Och det var då det femte dödsfallet på järnverket i Luleå under den senaste femårsperioden.

Klämdes ihjäl

En 55-årig man klämdes ihjäl av den 30 meter breda traversen som tryckte in honom mot en serviceplattform å ett plåtskåp som var monterat på traversräcket.

Riksenheten för miljö-och arbetsmiljömål åtalar nu SSAB för grovt arbetsmiljöbrott med vållande till annans död och rättegången inleddes i Luleå tingsrätt i dag.

Miljöåklagare Stig Andersson kräver också att SSAB ska tvingas betala en företagsbot på tre miljoner kronor.

– Jag anser att SSAB genom oaksamhet gjort sig skyldig till ett grovt brott. SSAB har medvetet tagit risker och det ledde till döden för en anställd, säger han.

”SSAB är ansvarigt”

Miljöåklagaren har som bevis för det lagt fram ett antal besiktningsprotokoll av traversen från 2003 till 2015. Första året var det körförbud på grund av klämrisken med serviceplattformen.

Efter det fick den användas igen, men inspektören krävde att serviceplattformen skulle demonteras och alltså plockas ned på grund av just klämrisken.

– Jag menar att SSAB inte följt de regler som gäller för arbetsmiljöarbete. Det hände ingenting med serviceplattformen trots att den skulle demonteras enligt ett flertal besiktningar av tredje part.

–Jag vill göra dem ansvariga för den här olyckan och dess effekt, döden för en anställd, säger Stig Andersson .

”Värderar inte beloppet”

Men SSAB:s advokat Anders Lorentzon bestrider både brott och företagsbot.

– SSAB har inte medgett någon del i det här läget, utan menar att man gjort ett riskbedömningsarbete som varit till fyllest och aktsamt gjort..

Han är medveten om att serviceplattformen inte plockats ned trots att det krävts vid inspektionen från 2003 till 2015.

– De har läst protokollen och värderat dem utifrån sina perspektivt. De har utifrån ett produktionsperspektiv bedömt att det inte funnits någon anledning att demontera serviceplattformen, säger Anders Lorentzon..

Hur ser SSAB på kravet på en företagsbot på tre miljoner kronor?

– Man värderar inte beloppet som sådant, eller ställer det mot den här händelsen, utan det handlar om att värdera SSAB:s arbetsmiljöarbete och de medarbetare som försöker göra sitt allra bästa, säger Anders Lorentzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.