Finns ett tydligt motiv med branden, säger åklagaren. Foto: Johan Nilsson/TT

Tre kvinnor häktade för mordbrand i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Två bränder inträffade i början av juli i Gällivare i samma lägenhetshus. En kvinna häktades efter händelsen misstänkt för mordbrand, och söndagen 17 juli häktades två kvinnor till.

– Jag har aldrig varit med om ett liknande ärende under åren jag arbetat, säger åklagaren.

De två personerna som häktades söndagen 17 juli är även häktade för grov falsk beskyllning. Då anklagade de en fjärde person för branden, men han hade alibi.

– Han kallades till förhör och efter bedömning blev han släppt och helt avskriven från alla misstankar. Efter alibit har de misstänkta ändrat uppgifter i förhör, säger åklagaren Åsa Valter.

Nära relation mellan de häktade

Polisen har hört ett stort antal vittnen till händelsen.

– Vittnesmålen har stärkt misstanken. De häktade ska också, enligt egna uppgifter, ha befunnit sig på platsen vid tillfället.

Kan du säga något om de häktades relation till varandra?

– Samtliga häktade har en nära relation till varandra.

Tydligt motiv

Åsa Valter berättar att misstanken om falsk grov beskyllning är väldigt relevant i sammanhanget.

– Jag har inte varit med om något liknande ärende under åren jag arbetat. Man har anlagt bränderna med en intention om att en person ska beskyllas för dem, säger åklagaren.

Kan du säga något mer om motivet?

– Nej, inte i nuläget. Det jag kan säga är att det finns ett tydligt motiv.

Teknisk bevisning av lägenhetsfynd

Nästa steg i förundersökningen är resultat från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och teknisk bevisning av fynd som gjorts i lägenheten.

– Vi ska också hålla ytterligare förhör. Det har redan hållits ett stort antal förhör, polisen har varit otroligt effektiv, säger Åsa Valter.

Hur ser lagen ut?

För mordbrand är minimistraffet fängelse i två år, och för grov falsk beskyllning är minimistraffet sex månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.