På 13 år har Trafikverket inte gjort några oanmälda kontroller av städningen.
– Vi har inte blivit varse om att det varit några problem förrän nu på slutet, säger Dan Lundholm som beställare av inspektionen på Trafikverket.
Framöver kan det bli fråga om bötesbelopp om inte städningen blir bättre, men redan nu utdelas vite till exempel om en toalett är trasig.
Vill inte ställa upp på intervju
SVT har vid flera tillfällen försökt få till en intervju med Vy Nattåg. Företaget har avböjt att medverka i en videointervju, men har istället valt att lämna skriftliga svar.
– Städningen ombord på våra tåg är ett fokusområde där vi jobbar med ständiga förbättringar. Sedan undersökningen genomfördes har vi vidtagit ett antal åtgärder vilket har gett positiva resultat, skriver Vy Nattåg.
Vy uppger att de tillsatt extra resurser för utveckling och uppföljning av städningen ombord på tågen och tagit in nytt städmaterial för till exempel avlägsnandet av odör. De ska också ha vidareutvecklat metoder, rutiner och redskap för exempelvis fläckborttagning.
Städning ska kollas vid avgång
Städningen och kontroll av den är reglerat i avtal mellan operatör och Trafikverket.
– När tåget avgår från utgångsstationen, alltså från Narvik, Luleå eller Stockholm, så ska operatören själv kontrollera hur deras entreprenör har städat, säger Dan Lundholm, Trafikverket.
Vy tåg uppger till SVT att de utför kontroller inför avgång i enligt avtal.
Vagnarna, som är planerade att bytas ut i framtiden, är från 80-talet. I december kommer nattågen till övre Norrland köras av SJ. De kommer då få hitta ett städföretag som tar på sig städningen.
Trafikverkets presschef svarar på vad tågbolaget ska göra om de påträffar ostädade utrymmen före avgång.