Under torsdagen kom beskedet att Hornavanskolan i Arjeplog ska läggs ned. I klippet berättar kommunalrådet Isak Utsi (S) om beslutet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Trots folkomröstning – gymnasiet i Arjeplog läggs ned: ”Lockar inte tillräckligt många elever”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens kommunfullmäktige i Arjeplog fattades det beslut om att lägga ned Hornavanskolan. Efter många diskussioner med delade åsikter landade voteringen i att 14 av 19 ledamöter röstade för en nedläggning.

Frågorna från kommuninvånarna var många under kommunfullmäktige i Arjeplog. De många Arjeplogsbor ville ha svar på var varför man inte kan vänta med att fatta beslut om skolans framtid till efter valet.

Man pratade även om konsekvenserna av en nedläggning, och kommunalrådet Isak Utsi (S) menar att beslutet skulle ha fattats för länge sedan eftersom skolan kostar kommunen mycket pengar.

– Vi har haft som mest 260 elever och nu endast drygt 60. Sedan gymnasiet startades har invånarantalet minskat med tusen personer, säger han till SVT och fortsätter:

– Det är en bild som delas med andra mindre kommuner. Vi har skjutit till massor med resurser och startat upp nya program utan att locka tillräckligt många elever.

Bara hälften av eleverna väljer att stanna

Utsi säger att risken är stor att kommunen bygger upp kostnader de inte kan hantera. Just nu går det 25 elever i högstadiet och endast hälften av dem väljer att gå på gymnasiet i Arjeplog.

– Skattehöjningar är problematiskt. Det kan leda till att folk flyttar ut. Målet är att ungdomar erbjuds bra gymnasieutbildning även i framtiden och vi har landat i att vi måste samverka med andra kommuner då det gäller gymnasieutbildningen.

Beslutet innebär att det blir ett nollintag på skolan med start från och med höstterminen 2022.

Eleven Fredrik Wodstrup tror att nedläggningen av gymnasiet i Arjeplog kommer bli döden för orten. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.