Av den förväntade befolkningsökningen på 1,4 miljoner personer till 2040 väntas 87 procent gå till storstäderna. Resterande 13 procent går till större orter med minst 50 000 invånare.
Det samtidigt som små kommuner i Norrlands inland väntas tappa två tredjedelar av sin befolkning.
– Det är egentligen bara storstäderna som inte får en påtagligt ökad demografisk börda framöver. Och de mest perifera delarna av landet kommer att få stora svårigheter att bedriva ekonomisk verksamhet med en åldrande befolkning och färre som betalar skatt, säger Sverker Lindblad, ämnesråd för regional utveckling vid Näringsdepartementet.
Olika lösningar behövs
Tidigare undersökningar visar att det behövs minst 8 000 invånare för att en kommun ska klara sin verksamhet.
– Vår prognos visar att en majoritet av Sveriges kommuner kommer att ha mindre än 8 000 invånare. En undersökning från våra grannländer menar att det skulle behövas ännu fler, 20 000 invånare för att en kommuns ska ha ekonomisk bärighet.
Sverker Lindblad säger att det måste till olika former av lösningar för att kommuner ska överleva, som till exempel kommunsamarbete och kommunsammanslagningar.
– Om inget görs, sett till demografi och kostnadsutveckling, väntas skattehöjningar på upp mot 18 kronor i det mest avlägsna landsbygdskommunerna.