Magnus Alsiok ingår i Flakabergsgruppen i Gällivare skogssameby. Den här natten hade de en hjord inne i en gammal timmerhage som ligger drygt sju mil norr om Råneå. Det här var också en speciell natt för Magnus Alsiok eftersom han nu hade hustrun Emelie Alsiok och parets två barn Tyra, tre och Signe, ett år, med sig i under kalvmärkningen. Trots att hans flickor är små har de ändå hunnit få egna renmärken.
– Det känns jätteroligt att kanske kunna föra det här arvet vidare. Och just Tyras märke har hon ärvt av sin farfar, min far. Och Signes märke har hon fått från min farfar. Det är märken som har funnits länge inom släkten, berättar Magnus Alsiok.
Svårt hitta bete
Det blev en tuff vinter för renarna. Blida temperaturer och nederbörd och sedan kallgrader på det tillverkade ett ispansar som lade sig uppe på marken. Det här gjorde att ett betande djur som renen hade extremt svårt att hitta mat.
– Många av de som vi inte har stödutfodrat har aborterat sina kalvar för att klara sitt eget liv. Men man ser ju också många vajor som har kalv och då blir man ju hemskt glad när de då har lyckats att klara kalven, säger han.
Rovdjur
Han gläds också över att de ändå kan se relativt många kalvar:
– Det är betydligt bättre än i fjol. Men vi har inte direkt varit bortskämda med bra siffror eftersom rovdjurstrycket har varit så pass hårt i flera år, säger Magnus Alsiok.