Illustration från Trafikverket på  nya tågstationen i Kiruna. Samt bild på kommunalrådet Mats Taaveniku (S) kommunalrådet i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Efter ett år inget svar” – kommunalrådet är frustrerad över att finansieringen för dragningen till en ny järnvägsstation i Kiruna ännu inte är löst. Foto: Illustration: Trafikverket/ Hans Sternlund/SVT

Tyst från regeringen om Kirunas nya järnväg

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Trafikverkets planering snart är klar ter sig en järnväg till en centrumnära station i Kiruna allt mer avlägsen.

Från regeringen kommer inget svar och från LKAB kommer inga pengar.

I snart tio år har Trafikverket planerat för en dragning till en ny järnvägsstation nära Kirunas centrum.

Remisstiden för den så kallade granskningen i Trafikverkets planering går ut under fredagen och det är det sista steget innan fastställande av planen och en eventuell byggstart.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Oklart vem som tar notan

Trafikverket anser att LKAB ska betala de 1,3 miljarder som de sju kilometerna järnväg beräknas kosta. Gruvbolaget är villig att betala för själva stationshuset, men anser i övrigt att man redan har uppfyllt sina åtaganden.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) hoppas att regeringen ska avgöra konflikten mellan de två statliga aktörerna.

Läng väntan på svar

Men brevet som han för ett år sedan skickade till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson samt energi- och näringsminister Ebba Busch förblir obesvarat.

– Vi har inte hört ett skvatt, säger han.

Inte heller SVT Norrbotten har fått svar på förfrågan om en kommentar från de båda ministrarna.

LKAB ändrar inte ståndpunkt

Samtidigt har LKAB inte mjuknat i sin ståndpunkt, snarare tvärtom. Gruvbolaget vill inte att Trafikverket ska fullfölja arbetet oavsett vem som betalar. LKAB ser en risk i att det skulle gå ut över satsningar på den befintliga Malmbanan.

– Men det är inte vår sak att besluta, vi kan bara komma med önskemål, säger presschefen Anders Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet