Den nya hyresgästen Ulrika Hallergren Ridefors berättar att hon känner sig som en nybyggare som emigrerar till en ny plats för att röja mark, bygga hus och bosätta sig. Även om det i detta fall inte handlar om en kolonisering utan om en stadsomvandling.
Granne med klocktornet
Hon var först ut med att få ta del av de nya bostäderna i stadskärnan och bli granne med klocktornet, stadshuset, kulturhuset, gallerior med restauranger och de andra viktiga servicebyggnaderna som stadskärnan ska innehålla.
– Det känns jättekul och spännande, säger Ulrika Hallergren Ridefors.
Hon fortsätter:
– Det har varit en lång väntan, men nu känns det jättebra när man har sett lägenheten och huset. Det känns som att flytta till en ny stad fast man ändå är i Kiruna.
Kommer sakna att se Kebnekajse
Ulrika Hallergren Ridefors har dock blandade känslor över att lämna nuvarande Kiruna centrum, men förstår att det är ett måste om staden ska finnas kvar och om LKAB ska kunna bryta malm.
– Vi har jättefin utsikt här, men i gamla lägenheten där vi bor nu ser vi Kebnekajse-massivet. Det kommer både jag och min man att sakna jättemycket, säger Ulrika Hallergren Ridefors.
Första bostadskvarteret, kvarter 1, ska vara klart för inflyttning i maj om det inte försenas på grund av coronapandemin.
Se Ulrika Hallergren Ridefors visa upp lägenheterna i videon ovan.
Så funkar hyrestrappningen
De som måste flytta på grund av gruvans påverkan får en hyrestrappning. Alltså en slags kompensation under nio år om man flyttar till en nybyggnation.
Detta innebär att man betalar samma hyra som man har idag, till exempel 6000 kronor/månad i den nya lägenheten år 1. Sedan trappas hyran upp så att man har den ”riktiga” hyra i den nya lägenheten år 9, till exempel 8100 kronor/månad.
Det är LKAB som står för mellan skillnaden till hyresvärden.