Tomas Fjellvind om utmaningarna för Johannisberg. Till höger en basketkorg inne på SiS-hemmet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannisberg har inte klarat av målen för högsta säkerhetsklassningen. Foto: Filip Hannu/SVT

Ungdomshemmet i Kalix får hård kritik av JO: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomshemmet Johannisberg i Kalix har som mål att nå högsta säkerhetsklass men får nu hård kritik av Justitieombudsmannen. Personalbristen ska enligt inspektionen bland annat leda till att unga kan vandra in i andra intagnas celler på nätterna.

Det råder brist på ungdomshem med högsta säkerhetsklass i Sverige vilket ledde till beslutet att Johannisberg ska rustas upp för att nå dit Dessutom utökades platserna från 18 till 32.

Sedan dess har ungdomshemmet haft en stor personalomsättning med många vikarier och JO riktar nu hård kritik mot SiS-hemmet efter en inspektion.

”Särskilt problematiskt är att hemmet inte lyckats uppfylla den grundbemanning som ska finnas”, står det i rapporten från Justitieombudsmannen.

Lämnats ensamma

Sommaren 2022 blev personalbristen så påtaglig att två av fem avdelningar tvingades stänga under en period. Boendet får även kritik för att det saknas utrymme för ”vård i enskildhet” vilket lett till att ett rum i källaren som bara har ett litet ljusinsläpp använts.

Personalbristen har även gjort att unga i det rummet lämnats ensamma under perioder.

– Helt oacceptabel konsekvens, skriver Justitieombudsmannen Thomas Norling.

Byter celler på nätter

Personalen uppger under inspektionen att ungdomarna nattetid går in i varandras celler. Detta har varit svårt för personalen att agera på eftersom grundbemanningen på nätter är en person, samtidigt som personalen inte får röra sig själva i boendekorridoren.

Beslutet att Johannisberg ska nå högsta säkerhetsnivån fattades för snart två år sedan och JO riktar hård kritik mot att de inte löst fler säkerhetsfrågor.

– Jag är förvånad över att hemmet inte kommit längre i arbetet med säkerhetshöjande åtgärder, skriver Thomas Norling.

Institutionschefen menar att de löst delar av kritiken från JO sedan inspektionen. De sätter nu stopp för cellvandrandet vilket du hör mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.