Sis-hemmet Johannisberg får IVO-kritik efter en rymning och ett misshandelsärende. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Rymning och misshandel på Johannisberg – nu kritiseras ungdomshemmet

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga ungdomshemmet Johannisberg i Kalix får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det gäller bland annat en rymning – men även en misshandel där fyra anställda inte märkte när en intagen attackerades av tre andra ungdomar.

Båda händelserna Lex Sarah-anmäldes under 2021 och gällande rymningen hade ynglingen enskild vård. Det innebär att en anställd hela tiden ska finnas i närheten, men vid händelsen uteblev tillsynen i sju timmar.

Den bristande tillsynen gjorde att den intagne genom en öppen dörr kunde ta sig ut till en inhägnad rökruta. Där var gallret skadat sedan tidigare och han kunde helt sonika bryta upp det och rymma från sis-hemmet.

Höll inte på strikta rutinen

Gällande misshandeln har Statens institutionsstyrelse (Sis) kommit fram till att misshandeln möjliggjordes av bristande rutiner. Personalen höll inte strikt på rutinen att ungdomarna inte får vara på varandras rum, och Ivo delar den uppfattningen.

Efter händelsen har regeln skärpts.

I klippet nedanför hör du personalens situation i Kalix när SVT besökte Johannisberg förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.