Tekniska verkens fabrik i Kiruna och styrelsens ordförande Kenneth Stålnacke (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kenneth Stålnacke (S) om varför Tekniska verkens nya vd måste betala skatt i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Unikt krav – nya chefen måste betala skatt i Kiruna

Publicerad

När det politiskt styrda Tekniska verken anställde ny vd var kravet att den skulle skriva sig i Kiruna. Men möjligheten för en kommun att tvinga någon saknar lagstöd.

Fly in-fly out har blivit ett känt begrepp bland orter med stora industrisatsningar och gruvnäring. Alltså att människor står skrivna och betalar skatt i en kommun, men jobbar i en annan.

Ofta är det kollektivanställda, men nu har det blivit vanligare även på tjänstemannasidan. Tekniska verkens ordförande Kenneth Stålnacke (S) och styrelsen har krävt att den nya vd:n, Ann-Cathrin Eklund, ska vara folkbokförd och betala skatt i Kiruna.

– Om hon vill ha jobbet ska hon också bli skattebetalare i Kiruna och det kan vara unikt, säger han.

Förlorar över 120 miljoner per år

Den kommunala ekonomin bygger på att skatteintäkter genereras där människor bor, inte där man arbetar. För Kiruna kommun innebär det 120-140 miljoner kronor per år i skattebortfall på grund av arbetspendlare.

Möjligheten för en kommun att tvinga någon kan bli svårt då det är folkbokföringslagen som styr. Detta då det är Skatteverket som gör en bedömning var man ska vara folkbokförd samt betala skatt och de tittar på flera omständigheter i individens livssituation.

Falsk folkbokföring kan ge fängelse

Att inte folkbokföra sig på den adress man bor på är en brottslig handling och kan ge upp till två års fängelse – hör Skatteverkets Jens Lindqvist förklara i klippet nedan.

Skatteverkets Jens Lindqvist och boken Sveriges rikes lag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommunen kan inte kräva det” – hör Skatteverkets Jens Lindqvist förklara hur folkbokföringslagen tillämpas. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.