Luleå tekniska universitet har avsatt fem miljoner kronor för arbete eller stipendier till forskare och lärare som kommer till universitetet.
– Vi vill verkligen känna att vi kan vara ett stöd och att vi kan hjälpa de forskare och lärare som flyr eller redan har flytt från Ukraina, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
En forskare har fått jobb
För stunden räknar LTU med att det inte blir fler än 50 forskare och lärare som kommer till deras lärosäte. Hittills har bara en från Ukraina kommit och blivit anställd som gästforskare.
– Vi vill verkligen säkerställa att vi kan ta emot så många som möjligt som tänker att de vill komma och bedriva sin verksamhet hos oss, säger Bervall-Kåreborn.
Vill ta emot studenter
Framåt hoppas de även kunna ta emot ukrainska studenter. Men innan det är möjligt väntar de på att regeringen ska lösa försäkringsfrågan.
– Vi, precis som alla andra organisationer, måste säkerställa att studenter och anställda som vistas här har en försäkring om någonting skulle hända, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Hör rektorn berätta om de fem miljonerna de avsatt för arbete och stipendier i videoklippet.