Visar hur skallmätning gick till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tornedalingar minns hur de undersöktes så sent som på 50-talet. Foto: Dan Jåma/SVT

De upplevde skallmätning som skolbarn: ”Det var nedlåtande”

Uppdaterad
Publicerad

Sture Karlsson från Mertajärvi i Norrbotten berättar om skoldagen då han fick klä av sig och bli mätt på olika sätt. Hans mamma kontaktade skolan efter att ha hittat blodiga skråmor efter skallmätaren på sin son. 

– Hon fick svaret att det hörde till skolans verksamhet. Det var allt, berättar han.

Sture Karlsson kom hem tidigt från skolan och berättade för sin mamma att han behövt klä av sig naken för att få olika delar av kroppen mätta.

– ”Det här är Hitlers påhitt” sa hon. Inte begrep jag vad Hitlers påhitt var för något, säger han i dokumentären Jag var en lägre ras.

Året var 1952, långt efter att det Rasbiologiska institutet slutat syssla med renodlad rasbiologi. Men i Norrbotten mätte läkare och lärare människor ända in på 50-talet, utan statliga direktiv.

– Mamma hade frågat läraren vad det var frågan om, men fick svaret att det hörde till skolans verksamhet. Det var allt, säger Sture Karlsson.

”Pekas ut som lägre stående”

Historikern Curt Persson har rötter i Kurravaara i Norrbotten och har studerat de rasbiologiska mätningar som pågick under 1800- och 1900-talet. Han säger att skallmätningar visserligen gjordes på många grupper, men att de grundade sig i en ideologi om en lägre stående ras.

– Tornedalingarna, liksom övriga nationella minoriteter, framställs som ett hot mot den nordiska rasen, säger han.

Se hela dokumentären Jag var en lägre ras söndag den 7 mars klockan 19.00 i SVT2, eller på SVT Play.

Om tornedalingar

Tornedalingar är en nationell minoritet i Sverige och språket meänkieli är sedan 1999 ett officiellt minoritetsspårk. Tornedalingar bor främst i de nordliga kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare. De allra flesta i Pajala kommun, där också kulturlivet är mest aktivt.

Begreppet tornedaling används för ett beteckna både en regional och en kulturell identitet. Även utflyttade kallar sig tornedalingar. Man behöver inte kunna språket för att vara tornedaling.

Källa: minoritet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.