Enligt föreningens stadgar krävs det 25 procent av rösterna, eller drygt 300 röster, för att det ska anordnas ett nytt årsmöte .
Fram till nu har föreningarna i Övertorneå, Kiruna, Umeå och Stockholm ställt sig positiva till det, men det krävs medlemsmöten för att fatta ett så viktigt beslut.
Bidrag kan försvinna
STR-T:s förra ordförande Kerstin Salomonsson tillhör de som vill ha ett nytt årsmöte för att hon menar att det förra årsmötet var kuppartat, odemokratiskt och att det begicks flera formella fel, som sms-röstning i personval där det ska vara sluten omröstning.
– Det har inte gått riktigt till och vi måste få till stånd en demokratisk styrelse. Det här är ett ovärdigt beteende av ett riksförbund som STR-T och det värsta vore om det här påverkar de som ger oss våra bidrag. Då kan det här bli riktigt allvarligt, säger hon.
”Man griper efter halmstrån”
Men STR-T:s nye ordförande Eva Kvist är inte speciellt orolig.
– Man griper efter halmstrån, säger hon och syftar på den del av styrelsen som inte fick nytt förtroende.
– Jag känner till att Övertorneåföreningen skickat ut ett upprop om ett nytt årsmöte, men jag tror att det handlar om en oro som inte ska behöva finnas. Vi ska inte gå in och ändra i de beslut som finns om exempelvis resurscentrum och språkcentrum.
Eva Kvist menar att det var arbetsmiljöproblem inom STR-T som gjorde att så många deltog på årsmötet och att det blev en kraftig reaktion på den allvarliga situationen.
”Det är rörigt”
– Det är rörigt, men jag ser inte att det är brutet mot någon regel någonstans i samband med å då den gamla ledningen fick avgå på årsmötet, säger hon.
Eva Kvist, som själv har jobbat för STR-T, anklagas också för att under arbetstid och i det fördolda försökt få ihop en ny styrelse och sedan bett de tilltalade att att hemlighålla det till årsmötet.
– Det är en felaktig bild att jag skulle ha jobbat i det fördolda. Jag har kontaktat min närkrets och sagt ”Nu händer det saker. Delta på årsmötet!” och det ser jag inget fel i, säger Eva Kvist.