Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Tornedalingar och kväner vill bli urfolk

Uppdaterad
Publicerad

Tornedalingar, kväner och landsbygdsbor i Norrbotten vill formellt få status som urfolk. Om regeringen går med på det så blir det förhandlingar om rättigheter som jakt och fiske.

Svenska tornedalingarnas riksförbund (STR-T) har stämmobeslut på att organisationen ska driva frågan om urfolksstatus för folkgruppen och nu är beslutet fattat.

I dag gick man ut offentligt med kravet om att regeringen ska pröva frågan.

”Tärningen är kastad”

Det var en uppsluppen stämning på presskonferensen i Örnvik utanför Luleå när beslutet offentliggjordes.

– Tärningen är kastad och nu får vi se vad som händer. Vi är trötta på att inte bli synlliggjorda och vi vill bli en samtalspartner till regeringen och få mer att säga till om. I dag är vi marginaliserade och inte lyssnade på. Så ska det inte vara när vi är ett urfolk, säger STR-T:s ordförande Kerstin Salomonsson.

Jakt och fiske

Hon räknar med att regeringen kommer att gå folkgruppen till mötes eftersom det ska finnas många bevis i litteraturen för kravet.

– Det viktigaste kriteriet för ett urfolk är att vi fanns här som folkgrupp innan den svenska staten började dra upp gränserna och det gjorde vi, säger Kerstin Salomonsson.

Ett Girjas i Tornedalen?

Konventionen om ursprungsfolk och stamfolk – ILO-169 – har 43 punkter som rör rättigheter och skyldigheter.

– Jakt och fiske finns med där och det tycker vissa är viktigt och det får vi förhandla med regeringen om. Men det viktigaste är att vi blir synliggjorda och att vi får bestämma lite om utvecklingen i vårt eget område.

Kan det bli som för Girjas sameby, men i Tornedalen?

– Jag kommenterar inte Girjas eller någonting sådant,  men vi uppfyller kritierierna för att vara ett urfolk, säger Kerstin Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.