Bild inifrån vandringsutställningen Rädd eller beredd där man ser en tv-skärm byggd som en fönsterruta som visar på orkanväder utanför huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vandringsutställningen Rädd eller beredd får du uppleva en simulerad orkan. Foto: Filip Öhman/SVT

Utställningen där du upplever en orkan: ”Vill öka kunskaper om beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska man göra om en kris inträffar? – På museiutställningen i Boden får du själv prova på att uppleva en krissituation.

Strömavbrott, inget internet, ingen värme i huset och telefonnätet ligger nere. Vad ska du göra då? På den nya vandringsutställningen utanför Bodens försvarsmuseum får du testa på själv.

– MSB har gjort undersökningar där man har sett att unga vuxna har låga kunskaper om beredskap. Så det var så det började. Som ett projekt där vi vill stärka eller öka kunskaper om beredskap hos unga vuxna, säger projektledare Helén Johansson.

”Jätteviktigt”

Under sommarlovet har vandringsutställningen kommit till Bodens försvarsmuseum. Rädd eller beredd, som utställningen heter handlar om hur man kan agera inför och under en eventuell kris.

– Det är jätteviktigt för att alla som befinner sig i Sverige behöver klara sig i sju dygn innan samhället hjälper till om en kris eller ytterst krig uppstår, säger Helén Johansson.

I klippet ser du vad som finns på utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.