Notera att den här artikeln publicerades i oktober 2017.
Det var för två veckor sedan som Nordebo bestämde sig för att gräva bort vägen som gick över hans mark. Arbetet tog 20 timmar.
Asfalten ligger i stora högar och gruset från underarbetet är bortforslat till sidan av vägen.
Inget formellt avtal
Militären får istället ta den lilla vägen mellan tallarna i skogen för att komma till övningsområdet Lombens skjutfält.
Vägen byggdes enligt Fortifikationsverket på 70-talet, men något formellt avtal skrevs aldrig med den dåvarande markägaren.
– Fortifikationsverket har hjälp av Lantmäteriet att försöka göra vägen laglig. Och tar jag bort den här olagliga vägen, så kan kan de inte göra den laglig. En väg som inte finns kan man inte göra till en laglig väg, säger Bo Nordebo.
Hindrar grustäkt
Nordebo köpte marken 2003 och intill den uppgrävda vägen har han ett grustag som han räknar med att få täkttillstånd för.
När tillstånd ges vill han kunna ta ut grus på åsen och vägen skulle hindra honom att göra det till fullo. Därför vill han att Fortifikationsverket drar om vägen så att den inte går över grusåsen.
Hjälp av Lantmäteriet
Men att dra om vägen tycker myndigheten blir för dyrt. De har haft möte med markägaren och Lantmäteriet i förhoppningen att få tillstånd om en formell nyttjanderätt till vägen.
Men på mötet beslutades det att en så kallad gemensamhetsanläggning ska inrättas där vägen går. Det innebär att alla berörda fastighetsägare kan använda vägen.
– Vi har som myndighet gjort som vi formellt ska göra, säger Håkan Tano, regionchef vid Fortifikationsverket.
Anmält till polisen
Ärendet är överlämnat till Lantmäteriet och det är polisanmält.
– De har inget avtal att köra över min mark och bygga väg över min mark. De har ingenting med min mark att göra. Och jag tror inte att polisen kommer att ta upp det här ärendet, säger Nordebo.