– Det var min son som såg någonting i vattnet och han sa titta mamma det är delfiner, säger Anna-Karin Niia, reporter vid SVT Sapmi. Och jag sa att här finns inga delfiner. Men så började vi titta mer och jag bara, men det är ju någonting, det är något slags djur.
– Jag har funderat jättemycket på vad det kan vara. Vad är det vi har sett? Alltså jag är en fjälltjej, jag har ju ingen aning om vad det kan vara.
Det kan inte vara isflak som låg under ytan?
– Nej, för vi såg kropparna när de for ner och kom upp ur vattnet.
Kommer en var 20:e år
Svante Lysen arbetar som konservator på Göteborgs Naturhistoriska museum. Han driver också en sida med valobservationer. När han fick höra om observationen i Luleå tänker han på vitvalar.
Vitvalen är en arktisk art som lever i flock eller ensamma, men i Sverige har de aldrig observerats i flockar.
– Som jag förstod det var det vita valar som sprutade tydligt och det är väldigt sensationellt, för det kommer en vitval i snitt var 20:e år och en del går in i Östersjön.
I januari i år sågs 2 vitvalar utanför Öland, och senare också i Halmstad och Göteborg. Men att det kommer till Bottenviken och Luleå är väldigt ovanligt, enligt Lysén.
Tvivlar stundtals på upplevelsen
Nu efteråt tvivlar Anna-Karin Niia stundtals på vad hon sett. Kan det ha varit sälar, jättefiskar eller valar?
– Samtidigt är det ju så att jag tänker att jag kanske inte ens har sett någonting? Men i och med att min son också såg det satt vi klistrade vid fönstret i flygplanen och bara såg hur det rörde sig i havet.
Även Svante Lysén berättar att det kan vara lätt att blanda ihop de olika arterna.
– Men vad jag förstår så var det här flera vita valar som rörde sig och man såg sprutet och det var ju det som gjorde att jag tänkte att det nog kan vara vitvalar.
Bra överblick uppifrån
– När man kommer uppifrån så får man ju ett annat perspektiv. Jag har själv sett en narval uppifrån och när de simmar i vattnet så ser man det relativt tydligt.
Svante Lysén säger att framförallt vitvalen inte har några problem med brackvatten och sötvatten. Och han är mycket intresserad av att få veta om fler gör liknande observationer.
Valobservationer ökar
Även om vitvalen syns sällan i svenska vatten så har andra arter blivit vanligare. Förra året sågs en knölval så långt norrut som Hudiksvall,
2012 och 2008 ska knölval ha observerats i Bottenviken, och förra året såg man knölval utanför Hudiksvall. Och från 1978 finns en valhistoria med en riktig närkontakt. Berättelsen är nedskriven av Kurt Hägglund då han och hans vän hittade en val som satt fast i en laxfälla.
Och Svante Lysén berättar att valobservationerna i svenska vatten ökar.
– Det har blivit fler delfinarter och sen är det framför allt knölval som har ökat. Jag tror att det är en återhämtning efter den intensiva valjakten i början på 1900-talet, säger han och fortsätter:
– Jag tror att både miljön och vattenkvalitén har blivit bättre samt att det har blivit fler fiskar i vattnet och därmed mer föda. Och nu har det varit rätt mycket sill på västkusten och på ostkusten rätt mycket strömming, så jag tror att det är det som lockar hit dem.
”Grymt intressant”
Anna-Karin Niia tvekade länge innan hon valde att ge oss en intervju, men hon är ändå nyfiken på om någon har en förklaring.
– Alltså det här kan ju bli en grym skröna det förstår jag också, säger Anna-Karin Niia. Men samtidigt, i och med att jag inte kan så mycket om det här. Det är ju grymt intressant när man ser sådant här, var det nu kan vara.