Region Norrbotten hävdar att de har rätt, enligt kollektivavtalet, att bland annat förflytta personal inom regionen och att stuva om i verksamheter.
Vårdförbundet i Norrbotten tycker däremot att regionen pekar lite mycket med hela handen utan att förhandla med dem.
– Det arbetsgivaren gör nu är att rigga organisationen som om det är ett krisläge men utan att betala oss för det arbete vi gör, säger Elisabeth Lindblad, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet i Norrbotten.
Oro kring omflyttningar
Det finns ett krislägesavtal som är påskrivet centralt inom fackförbundet som kan utlösas.
– Det innebär då att det är kris i samhället och arbetsgivaren kan styra om resurser och styra om arbetstider, men det innebär också att det kostar betydligt mycket mer för arbetsgivaren, säger Elisabeth Lindblad.
– Just nu känns det lite som att man styr om i krisavtalsriktningen utan att man utlöst krisavtalet.
Stor osäkerhet
Karin Jonsson, ledamot i Vårdförbundet i Norrbotten, berättar att i stort sett alla medlemmar hon varit i kontakt med har en stor och stark vilja att hjälpa till och ta sig igenom situationen. Samtidigt menar hon att det finns en osäkerhet i och med omfördelningen av personal.
Enligt ledamoten handlar det framför allt om sjuksköterskor som i vanliga fall inte jobbar med akutsjukvård eller omhändertagande av infektionspatienter.
Frivillighet hos medarbetarna
Vårdförbundet anser att det borde finnas en frivillighet hos medarbetarna och att de ska känna sig mogna att arbeta på avdelningarna med covid-patienter.
Karin Larsson är HR-direktör i Region Norrbotten och menar att krislägesavtalet ska aktiveras när alla andra åtgärder är gjorda inom de kollektivavtal som finns.
– Vi ser inte att vi har uttömt alla möjligheter i det ordinarie kollektivavtalet.
Snabba beslut
Gör regionen verksamhetsförändringar säger Karin Larsson att de ska informera om det, samtidigt menar hon att det finns möjlighet, i det kollektivavtal som finns, att tillfälligt flytta personal från deras ordinarie arbetsuppgifter till andra arbetsuppgifter. Det kan krävas snabba beslut.
Kan Region Norrbotten vara säker på att vården blir patientsäker om exempelvis personal som i vanliga fall inte arbetar med omhändertagande av infektionspatienter nu ska göra det?
– Vi tittar så klart på varje individs tidigare kompetens och vad man har med sig för erfarenheter innan vi bestämmer i vilken funktion den personen sätts in. Introduktionen är en utmaning i det här läget eftersom det krävs ganska snabba insatser men det tycker vi fortfarande är väldigt viktigt.
Så fungerar krislägesavtalet
Avtalet som Vårdförbundet tecknat med SKR/Sobona gäller från 26 mars 2020, men måste aktiveras för att villkoren ska börja gälla. Avtalet kan sägas upp en gång per år.
Det är hårda krav för att avtalet ska aktiveras. Till att börja med måste en region eller kommun utlysa krisläge.
Alla omfattas inte automatiskt av avtalet om det är aktiverat.
Det är först efter att arbetsgivaren anvisat en medarbetare till arbete under krislägesavtalet som det tillämpas på individen. Det innebär att det är arbetsgivaren som avgör vilka personer som behöver tas i större anspråk utifrån behoven under en pågående kris.
Arbetstagaren behåller sin månadslön (grundlön utan rörliga ersättningar). För tid utöver ordinarie veckoarbetstidsmått upp till 48 timmar utgår timlön. Därutöver läggs en krisersättning på 120 procent av månadslön plus timlön.
Källa: vardforbundet.se