De skenande kostnaderna för privat öppenvård i Luleå kan kopplas till ett kommunalt beslut 2019, mordet på Anna Lindh – och en psykiatrireform från 1995.
2018 var kostnaderna för extern öppenvård, det vill säga tjänster som kommunen köper från privata aktörer, drygt två miljoner kronor. 2019, drygt fyra miljoner. 2020 betalade Luleå kommun drygt 8,3 miljoner kronor för privat öppenvård.
Vansinnesdåden
2003 skedde en rad uppmärksammande ”vansinnesdåd” i Sverige. En man i 30-årsåldern kände sig förföljd och gick bärsärkagång med ett järnspett i Stockholmsförorten Åkeshov. Kort därpå körde en psykiskt sjuk man in med bil på Västerlånggatan i Gamla stan och dödade två personer.
Den 10 september 2003 attackerades utrikesminister Anna Lindh när hon handlade på NK (hon avled på sjukhus den 11 september 2003). Dåden kopplas till psykiatrireformen från 90-talet.
Nedlagda samarbetet
En utredning efter dåden visade att nedläggningen av institutioner lett till att bland annat personer med psykisk ohälsa och missbruk, så kallad samsjuklighet, fallit mellan stolarna. De fick inte psykiatrisk vård på grund av sitt missbruk och nekades missbruksvård på grund av sin psykiska ohälsa.
För att hjälpa gruppen skapades team runt om i Sverige men 2019 valde Luleå kommun att lämna samarbetet med Region Norrbotten.
– Just vårt CM-team når inte det antal brukare som vi hade önskat, sa dåvarande verksamhetschefen vid Luleå kommun, Raimo Roininen i en intervju 2019.
Skenande kostnader
Luleå kommun la ner sitt CM-team i september 2019. Och när SVT Nyheter Norrbotten begär ut fakturor och avtal visar det sig alltså att kostnaderna har skenat. Mellan 2019 och 2020 fördubblades kostnaderna.
När vi ber att få ta del av ramavtal med bolagen saknas det, tjänsterna för extern öppenvård har aldrig upphandlats och Luleå kommun har därmed brutit mot lagen.
– Vi har inte haft ett ramavtal vad gäller extern öppenvård, det här med socialt stöd, och det är det vi har uppmärksammat och startat en upphandlingsprocess, säger Anna Saxin, verksamhetschef vid Luleå kommun.
Nu ska Luleå kommun minska på den privata öppenvården och ändra i organisationen igen för att se om de kan hjälpa den här gruppen själva.