Vårdförbundets medlemsenkät visar att 42 procent av medlemmarna utsatts för hot under 2022 på grund av personal- och platsbristen.
Och var femte har någon gång under året utsatts för någon form av vårld.
”Stor frustration”
– Det finns en stor frustration hos patienter och anhöriga över de långa väntetiderna och att det inte finns tillräckligt många vårdplatserna. Så att det kan leda till hot och våld stämmer. Så är det, säger Nadja Ståhl, sjuksköterska vid Sunderby sjukhus akutmottagning,
Hon har jobbat på julafton, juldagen och annandag jul och menar att bristsituationen inte blivit bättre.
”Det blir värre”
– Sunderby sjukhus är fullt, det finns inga lediga platser. När jag kom till jobbet på juldagen stod det fem patienter i kö och en av dem hade väntat i ett dygn på en vårdplats och det kommer att bli värre. Den här veckan kommer nog att bli riktigt jobbig, säger Nadja Ståhl.
Regionens chefsläkare Moa Bjerner menar att det inte finns några kortsiktiga lösningar.
– Det kommer att bli bättre, men det kommer att ta tid. I dag har vi en bemannings-och kompetenskris i hela landet och dessutom kommer de ekonomiska problemen med inflation och annat. Vi jobbar med olika lösningar, men vården kommer att fortsätta att vara ansträngd en tid till, säger hon.
”För mycket förståelse”
Hon menar att hot-och våldssituationer på jobbet är helt oacceptabelt.
– Man har rätten att vara trygg på sitt jobb och personalen måste faktiskt anmäla fler tillbud så att vi kan jobba med dem. Det som rapporteras är ofta toppen av ett isberg. Sjukvårdspersonal är van vid och har en hög nivå av förståelse när det gäller sjuka människor. Ibland kan det vara lite för mycket förståelse och vi behöver bli bättre på att anmäla hot och våld, säger Moa Bjerner.