Andreas Broman, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten, fångar den världsunika kustharren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när Andreas Broman, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten, fångar den världsunika kustharren. Foto: Joakim Nordlund

Se världsunika kustharren i Bottenviken – fångar den på gungande isflak

Uppdaterad
Publicerad

Längst ut i havsbandet i Bottenvikens skärgård finns det harr som lever hela livet i havet. Den finns inte på någon annan plats i världen men det lilla beståndet kan snabbt bli utfiskat.

– Blir det hårt fisketryck runt en ö kan en hel population försvinna, säger Andreas Broman, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.

Andreas Broman arbetar framför allt med fiskeutredningar. Mellan 2018-2021 pågick ett kustharrprojekt där man kartlade fiskens populationer och livsmiljöer.

Det är den enda harren som leker i havsmiljö och den gör det i Bottenvikens bräckta vatten.

Kan snabbt bli utfiskad

Det handlar inte om ett stort bestånd. En märkningsstudie som länsstyrelsen har gjort visar att det kan röra sig om 400-500 individer kring en skärgårdsö.

Samma studie visar att den inte är särskilt  benägen att flytta sig mellan de olika öarna.

 – De gillar när det är grunt och simmar inte så mycket över djupt vatten. Blir det hårt fisketryck runt en ö finns det risk att en hel population försvinner, säger Andreas Broman.

Fångar en halvmeter harr

När SVT följer med lyckas biologen fånga en kustharr. Fisken mäter cirka 50 centimeter, krokas av och släpps omgående ut i havet igen.

– Vi hoppas att Havs- och vattenmyndigheten ska uppdatera regelverket och se till att införa en fångstbegränsning. Det finns inte i dag, säger Andreas Broman.

Se den världsunika fisken

Det finns inte heller någon fredning under lektiden vid kusten.

– Men jag har goda förhoppningar att regelverket anpassas. Annars kanske de försvinner, säger Broman.

Det vilar alltså ett stort ansvar på sportfiskarna som är ute?

– Precis, och även när det finns regler. Man kan släppa tillbaka fisk även om det är tillåtet att ta upp dem. Ta en matfisk, inte mer än så.

Se den världsunika kustharren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.