En telefon som visar hur det ser ut på skärmen när det kommer in ett larm om pågående hjärtstopp. Till höger övar en Kirunabo att göra HLR på en docka medan en personal från Region Norrbotten övervakar bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Therese Holma i Kiruna hur sms-livräddningen fungerar, och vi kollar om Kirunaborna känner till den. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

För få sms-livräddare i Norrbotten – vill dubbla antalet

Publicerad

Det finns redan tusentals sms-livräddare i Norrbotten, men regionen vill ha fler och kunna täcka fler områden. Just nu pågår en rekryteringskampanj.

Det är brist på sms-livräddare i Norrbotten trots att det finns cirka 4 500 människor som på frivillig basis har anmält sig till regionen.

– Vi behöver bli fler. Framför allt är bristen stor i de mindre kommunerna och glesbygden, säger Anna-Karin Andersson, regional samordnare för Sms-livräddarna.

Vid ett hjärtstopp är snabb hjälp livsviktigt. Om inte hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas på en gång kan syrebristen drabba hjärnan och på några minuter leda till döden.

18 år och äldre kan bli sms-livräddare

Om en människa drabbas av hjärtstopp minskar sannolikheten för överlevnad med cirka tio procent per minut om man inte påbörjat HLR. Därför är det viktigt att det startas direkt av den som är först på plats.

– Alla som har gått en HLR-kurs och är 18 år kan registrera sig i en app och rädda liv, säger Anna-Karin Andersson.

Sms-livräddare är ett system som totalt 14 regioner är ansluta till. I Sverige finns det 150 000 frivilliga livräddare.

Anna-Karin Andersson, regional samordnare Sms-livräddarna i Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill fördubbla antalet sms-livräddare – hör Anna-Karin Andersson som samordnar sms-livräddningen i Norrbotten. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.