Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls projektutveckling av landbaserad vindkraft. Foto: TT/Pressbild

Vattenfall planerar satsa fem miljarder på vindkraftspark i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall har långt gångna planer på att bygga sin hittills största vindkraftspark på land i Norrbotten. Upp till 150 vindkraftverk kan byggas och projektet beräknas kunna kosta upp till fem miljarder kronor.

Vindkraftsparken har fått namnet ”Storlandet” och i nuläget ser det ut att bli en park som ska innehålla upp till 150 vindkraftverk. Det skulle innebära att det blir företagets hittills största vindkraftspark på land.

”Storlandet” är beläget till största delen i Gällivare kommun men även i Bodens kommun, till största delen på Sveaskogs mark. Där ska man kunna producera en årsproduktion av el till uppskattningsvis 400 000 hem.

– Storlandet kommer att utgöra en viktig del av den framtida förnybara energiförsörjningen, både i den elintensiva regionen Norr- och Västerbotten med bland annat gruvnäring, stålindustri och datacenterverksamhet. Men även på en nationell nivå, säger Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls projektutveckling av landbaserad vindkraft i Sverige.

Enorm investering

Vad investeringen kommer att kosta är för tidigt att säga, men jämfört med en liknande satsning som man gjort i Västerbotten har man räknat ut en ungefärlig kostnad.

– I maj tog vi ett investeringsbeslut för våra projekt i Västerbotten i Blakliden och Fäbodberget och de hade en total investering på 3,5 miljarder kronor. Det var 84 vindkraftverk och det här har en potential upp till 150 stycken. I den storleksordningen skulle det bli en investering på upp till fem miljarder kronor.

Byggstarten kan bli 2024

Nästa steg är att påbörja tillståndsprocessen med samråd under 2020 och att sedan ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. I den undersöks och utreds alla aspekter av miljöpåverkan, som sedan ligger sedan till grund för ansökan om miljötillstånd. Om tillstånd ges kan byggnationen påbörjas omkring 2024/25. Storlandet kan beräknas sedan kunna tas i drift någon gång vid 2027/28.

Här har Vattenfall planerat att bygga den största delen av sin vindkraftspark i Gällivare. Foto: Vattenfall

Finns ett stort hinder

Men det finns en stor utmaning när det kommer till just tillståndsprocessen när det kommer till försvarets lågflygsområden. Försvaret har pekat ut ett antal områden som är av särskilt intresse för dem där de inte vill att man uppför byggnader som är över 20 meter höga för att de ska kunna flyga lågt där.

– I det här projektet är en stor del av Norrbotten utpekat som särskilt intresse för dem, så där finns en stor risk och ett hinder för projektetet. Vi inte riktigt vet hur det kommer att hanteras i tillståndsprocessen och hur det kommer tolkas av domstolar eller om det hamnar på regeringens bord till slut, säger Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls projektutveckling av landbaserad vindkraft i Sverige.

Tanken är att satsningen i Norrbotten ska ge ett betydande bidrag till Sveriges målsättning att vara klimatneutralt till 2045.

– Det är väldigt många projekt som ligger i de här områdena. Som jag ser det har det här stor påverkan för hur Sverige som land ska kunna nå målet om ett förnybart energisystem och bygga den vindkraft som vi behöver få till.

Här planerar Vattenfall bygga delar av sin vindkraftspark i Bodens kommun. Foto: Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.