En person i svart jacka och färgglada byxor går genom en trädgård med höstfärger. Området är omringat av gröna och gula växter, och en tegelvägg syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Hör Victoria Berglund berätta hur det var att ha mykoplasma. Foto: Kateryne Yemets/SVT

Victoria i Luleå blev däckad i tre veckor av mykoplasma

Uppdaterad
Publicerad

När Viktoria Berglund i Luleå åkte på mykoplasma blev hon rejält utslagen i tre veckor, med en hosta så hård att hon kräktes.

– Jag tror aldrig att jag varit hemma från jobbet så länge tidigare, säger hon.

Antalet fall av bakterieinfektionen mykoplasma ökar förnärvarande kraftigt i Norrbotten, enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt.

För en månad sedan insjuknade Victoria Berglund i Luleå, i vad hon först trodde var en vanlig förkylning. Men när sjukdomen gick ner i bröstkorgen kände hon att det kunde vara något annat.

Hostade till hon kräktes

Trots att mykoplasmainfektionen aldrig gick så långt som till lunginflammation för Viktorias del, blev hon rejält utslagen med en hosta så hård att hon kräktes.

Först efter tre veckor, när hon ringt hälsocentralen flera gånger, togs prover och Victoria fick antibiotika.

– Nu när det sprids så mycket och är överallt, så tror jag man är mer på tårna från sjukvårdens sida, än vad man var när jag fick det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.