En hand håller upp en petri-skål med rosa bakteriekultur som ska illustrera mykoplasma och en stor frågetecken-symbol i mitten, belyst av naturligt ljus från ett fönster i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är mykoplasma och varför pratas det så mycket om det just nu? Se svaret i videon. Foto: SVT

Smittsamma sjukdomen ökar – men vad är egentligen mykoplasma?

Uppdaterad
Publicerad

Mykoplasma ökar i landet, så också i Stockholm. För många blir det en vanlig förkylning men i vissa fall kan man bli väldigt sjuk.

– Det är viktigt att betona att man oftast inte blir särskilt sjuk i mykoplasma, men ibland kan det utvecklas till lunginflammation, säger smittskyddsläkaren Åsa Leufvén.

Det finns inget vaccin mot mykoplasma, så det är svårt att skydda sig. Mykoplasma är en droppsjukdom så det smittar lätt inom familjen, därför är det bästa skyddet mot sin omgivning att hålla sig hemma om man känner sig sjuk.

– Man kan behöva äta antibiotika eller söka sjukvård, säger smittskyddsläkaren Åsa Leufvén.

”Har ingen exakt statistik”

Mykoplasma är inte en anmälningspliktig sjukdom vilket gör att alla fall inte blir dokumenterade och det är svårt att säga hur stor ökningen är.

– Det gör ju att vi inte har exakta statistiken på alla fall, utan detta är rapporter från laboratorierna och lite spaningar från vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.