Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kikhostan börjar oftast som en vanlig förkylning och går sedan över i hostattacker – hör om spridningen just nu och pandemins inverkan. Foto: TT, SVT

Stor ökning av kikhosta – 143 anmälda fall i Region Stockholm i augusti

Publicerad

Kikhosta ökar i hela landet. Hittills i år har 431 fall rapporterats i Region Stockholm – en markant ökning jämfört med de 52 fall som rapporterades in under hela förra året.

– Kikhosta får inte glömmas bort, och jag tror vi fått upp uppmärksamheten kring den sjukdomen nu igen efter att den varit kanske lite glömd under pandemin, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

Data från Folkhälsomyndigheten visar att totalt 1 236 fall av kikhosta har rapporterats under 2024 i hela landet. Förra året låg den siffran på 138 fall. Majoriteten av fallen de tre senaste månaderna har rapporterats från Region Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

– Tidigare år innan pandemin så har kikhosta ofta sin topp på sensommaren och hösten, så vi hoppas att den följer det vanliga mönstret och kanske börjar minska så småningom, säger Maria Rotzén Östlund.

Alla med kikhosta provtas inte, så det exakta antalet fall av kikhosta är okänt.

Vad är kikhosta?

Kikhosta brukar börja som en vanlig förkylning: Man får snuva, lite hosta och ibland lite feber. Hostan blir sedan kraftigare och efter en till två veckor övergår den i hostattacker. De mest intensiva hostattackerna brukar pågå i två till fyra veckor. Sjukdomen kan pågå upp till 10-12 veckor.

För många går kikhostan över av sig själv men barn som insjuknar kan bli allvarligt sjuka. Misstänker man att ens barn har kikhosta ska man kontakta vården.

Kikhosta är en anmälningspliktig sjukdom, alltså måste läkaren anmäla fall med kikhosta till smittskyddsläkaren i länet och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.