Södertälje kommuns samhällsbyggnadschef inomhus med gröna växter i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertälje kommuns samhällsbyggnadschef Regina Kevius om de allvarliga samtalen de haft med anställda på bygglovsenheten som haft bisysslor inom byggbranschen och som inte samarbetat med polisen. Foto: Sebatian Stormgaard/SVT

Bygglovsanställda i Södertälje vägrade samarbeta med polis: ”Helt oacceptabelt”

Publicerad

Flera anställda på bygglovsenheten på Södertälje kommun har inte velat delta i inspektioner med polisen. Orsaken ska ha varit rädsla för att det skulle förstöra deras rykte och få negativa konsekvenser för deras bisyssla. Flera har nämligen egna firmor i byggbranschen vid sidan om jobbet på kommunen.

– Det är inte lämpligt, vi kommer inte att acceptera det framöver, säger Regina Kevius, samhällsbyggnadsdirektör.

Inom det så kallade Pax-samarbetet arbetar sedan några år tillbaka Södertälje kommun och polisen tillsammans mot organiserad brottslighet.

I den externa granskning av bygglovsenheten som blev klar i höstas – och som pekade på en rad brister – har poliser intervjuats om hur samarbetet med bygglovsenheten fungerar.

De berättar att det bland vissa anställda finns en ovilja att genomföra inspektioner tillsammans och att vid de inspektioner som ändå genomförts så har byggherren ofta informerats i förväg och inspektionen har därför inte skett oanmäld som planerat.

”Vidare upplever intervjupersonerna inom lokalpolisområde Södertälje att det finns individer på bygglovsenheten som de inte litar på, och som aktivt motarbetar de som vill samarbeta med polismyndigheten” står det i den externa granskningen.

Rädda att synas med polisen

Oviljan att delta i inspektioner bekräftas också av de anställda själva – de säger att det handlar om personlig säkerhet, att de är rädda att synas tillsammans med polisen eftersom det kan resultera i konsekvenser privat då många i Södertälje vet vilka de är.

Flera säger också att de blivit hotade, att personer knackat på deras dörrar och ifrågasatt varför de arbetar med polisen. En annan förklaring som också ges är de anställdas bisysslor som de har i byggbranschen:

”Det har också under intervjuer med personer inom bygglovsenheten framkommit att bisysslor kan spela roll i de anställdas motvillighet att samarbeta med polismyndigheten, då det är oroliga att det ska förstöra deras rykte och få negativa konsekvenser för deras bisyssla.”

Tagit fram handlingsplan

SVT har tidigare kunnat berätta om fall där en anställd först gav grönt ljus åt den oseriösa Södertäljeföretagare vi granskat – och sen inledde ett samarbete med samma företagare.

Det ska inte vara möjligt framöver, enligt samhällsbyggnadsdirektören.

– Det ska inte råda något tvivel kring var lojaliteten ligger.

Under de fem månader som gått sedan den externa granskningen blev färdig har kommunen tagit fram en handlingsplan för att åtgärda de omfattande problemen. Det finns också ett förslag om nya riktlinjer för bisysslor som ska gälla hela kommunen.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.