Metoden kallas ”tusen nålstick”. Idén är att de företag som slarvar eller fuskar medvetet troligtvis kan stå emot ett litet nålstick från en myndighet som kontrollerar eller granskar dem – men inte när flera myndigheter angriper samtidigt.
– Vi påträffar ofta personer som inte får vara i landet som vi omhändertar, berättar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren på Södertäljepolisen.
Kostar att göra fel
Det kan också vara personer som på pappret är sjukskrivna eller arbetslösa och får bidrag, där berörda myndigheter meddelas och stoppar utbetalningarna.
Till sist kan myndigheter som Arbetsmiljöverket och kommunens tillsynsverksamheter inom miljö och bygg utdela viten och sanktionsavgifter. Budskapet är att det kostar att göra fel.
– Sen är det kanske många gånger för låga sanktionsavgifter, att man tycker det är värt att chansa. Avgiften bör höjas för dem som regelmässigt gör fel, det ska inte vara med som en budgeterad risk, säger Appelgren.
Från 100 till 500 inspektioner
Myndighetsgemensamma inspektioner görs även på andra håll i länet, bland annat i Botkyrka, Haninge, Skärholmen och Farsta. De har genomförts sedan 2009 när det operativa rådet bildades.
– Det som är nytt är att sådana inspektioner sedan 2023 sker inom ett bredare myndighetsparaply, nämligen den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet, säger Irene Sokolow, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.
För Södertäljepolisens del innebär det en rejäl uppskalning där man nu alltså landar på 500 inspektioner under ett år – jämfört med för några år sen då siffran låg på cirka 100.
Polisen: Effektivt mot organiserad brottslighet
Det beror delvis på att Södertäljepolisen under flera år fått mer resurser än andra lokalpolisområden.
– Men det är också en medveten prioritering och tack vare att kommunen ställt upp med sin tillsynsverksamhet så kan vi få in ett tips och åka ut samma dag, säger Appelgren.
Tanken är att öka antalet myndighetsgemensamma inspektionerna i andra delar av landet.
– Vi tror att det är ett effektivt sätt att komma åt organiserad brottslighet och arbetslivskriminalitet, säger Irene Sokolow.
I videon ovan: Följ med under en dags jakt på fusk på byggarbetsplatser.
FAKTA: ARBETET MOT ORGANISERAD BROTTSLIGHET
Sedan 2009 samverkar ett antal svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten.
De samverkande myndigheterna ska gemensamt bekämpa den organiserade brottsligheten genom brottsförebyggande åtgärder, administrativa åtgärder, exekutiva åtgärder, lagföring och återtagande av brottsvinster. Fokus ska ligga på bekämpning av allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället med särskilt fokus på utsatta områden.
Myndighetsgemensamma arbetsplatsinspektioner etablerades och integrerades under 2023 som en del i den operativa verksamheten.
Men det är svårt att få en sammantagen bild av vad inspektionerna leder till rent statistiskt, vad gäller exempelvis återbetalda bidrag och antal brottsmisstänkta.
Källa: Årsrapport 2023, Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten