Reporter vid sopberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har granskat avfallshanteringen i sex kommuner, däribland Södertälje. Hör SVT:s reporter berätta mer i klippet ovan – och om vilken effekt Södertäljes arbete har haft. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Polisen efter kartläggning av avfall: Omfattande kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Kriminaliteten inom sophantering är omfattande – det konstaterar Noa, polisens nationella operativa avdelning, efter att ha detaljgranskat sex kommuner, bland annat Södertälje och Stockholm.

– Vi måste jobba mer offensivt – mörkertalet är stort, säger Henrik Forssblad på Noa.

Totalt har polisen tillsammans med flera myndigheter granskat 139 avfallstransporter i de slumpmässigt utvalda kommunerna Södertälje, Stockholm, Linköping, Helsingborg, Uppsala och Örebro.

I Södertälje har kommunen sedan några år tillbaka förstärkt sin tillsyn av avfallshanteringen. Detta för att kunna upptäcka aktörer som till exempel sorterar fel för att undkomma avgifter och dumpar farligt avfall.

Sophantering i Södertälje

– Södertälje ligger i framkant med arbetet, de är effektiva, drivna och förebygger och upptäcker, säger Henrik Forssblad, verksamhetsutvecklare för miljöbrott på Nationella operativa avdelningen.

Hör miljönämndens ordförande i Södertälje, Lars Greger (MP), berätta om det lokala arbetet, i klippet ovan.

47 polisanmälningar

Och det är särskilt soptransporterna inom avfallshanteringen som sticker ut. Polisen uppger att branschen är ett område som organiserad brottslighet alltmer intresserar sig för.

Stickproverna i kartläggningen har lett till 47 polisanmälningar, 20 tillståndsförelägganden och 10 utfärdade miljösanktionsavgifter, uppger TT.

– Det är svårt att dra generella slutsatser utifrån det men vi måste jobba mer offensivt, mörkertalet är stort, säger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophantering i Södertälje

Mer i ämnet