Så planerar du bäst för att undvika laviner

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det många som reser till fjällen. Men det gäller att vara på sin vakt då lavinprognoserna visar betydande risk för laviner i inledningen av påskhelgen. Och det här läget oroar säkerhetsansvariga på anläggningarna i Norrbottensfjällen.

– Vi är oroliga över situationen, den här kombinationen med drevsnö och bestående svaga lager är besvärligt och svår att hantera, så vi förväntar oss en ganska utbredd lavinaktivitet om vädret håller i sig säger, Stefan Hedlund, områdesansvarig för Abisko och Riksgränsen.

Just nu är snötäcket svagt och om det blir hårda vindar med snödrev innebär det att snötäcket kan släppa och en lavin utlösas.

Fjällsäkerhet

Större risk i brant terräng

Stefan Hedlund säger att man inte ska undvika att vara ute i naturen under påskhelgen. Men man ska planera noggrant utifrån vilken aktivitet man ska syssla med och läsa prognoserna på Lavinprognoser.se som uppdateras varje dag.

– När man är ute i terrängen ska man titta efter om man ser färska laviner i området. I utrustningen ska det finnas transceiver, lavinsond och spade. Om man är ute efter att åka skoter eller skidor i brant terräng är man självklart utsatt för en större risk än när man är ute och fiskar på flackare terräng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet