Fiskaren Ammar Alabado håvar in mängder med fisk. Foto: SVT

Vill minska algblomningen – tar upp tonvis med vitfisk

Publicerad

Runt 150 kilo vitfisk plockas upp ur Svartbyträsket i Boden varje dag. Anledningen är att man vill minska den kraftiga algblomningen och samtidigt hjälpa nyanlända att komma in i samhället.

– Vi har kraftig algblomning på grund av att vi har för lite djurplankton. Anledningen till det är att vi har för mycket vitfisk (till exempel mört, gärs, braxen och benlöja red anm) och därför fiskar vi ut den, säger Robert Westin, arbetsledare på reduktionsfisket i Svartbyträsk.

Tillsammans med Ammar Alabdo, Ibrahim Katembo och Salah Akabia åker Robert Westin ut på sjön och tar upp tonvis med vitfisk under åtta veckor. Hittills har de plockat upp drygt fyra ton.

Svartbyträsket mår i dag lika dåligt som Östersjön och orsakerna till det är många. En av dem är att massa sly och vass togs bort på 1980-talet för att göra sjön vackrare.

– Sjögräs är jätteviktigt i en sjö för det fungerar som naturens reningsverk. Har man inte sjögräs hjälper det till att övergöda sjön, säger Robert Westin.

Robert Westin, arbetsledare. Foto: SVT

Fisken blir biogas

En del av projektet går också ut på att hjälpa nyanlända att komma in i samhället och ge dem kunskaper om till exempel sjövett och allemansrätt.

– Det är ett mycket bra och lätt jobb. Det är roligt att vara här med mina tre kompisar också, säger Ammar Alabdo från Syrien.

Efter att fiskenäten vittjas kommer kommunen och hämtar all fisk som sedan blir till biogas.

Kan Svartbyträsket må bättre i framtiden?

– Absolut. En av de indikationer vi använder är siktdjup och när projektet började för några år sedan var siktdjupet strax under 20 centimeter. I dag, även fast vi har algblomning, 67 centimeter, säger Robert Westin, arbetsledare på reduktionsfisket i Svartbyträsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.