Friluftslivet är en av grundpelarna, svarar flera av jaktdeltagarna, när jag frågar varför de håller på med jakt. Vi sitter runt elden och äter. Men gemenskapen och köttet är också viktiga faktorer, tillägger dem.
– Det är en rikedom att ha eget kött och egen mat får naturen, säger en av jägarna och andra instämmer.
Älgjakten regleras med lagstiftning
Hur många älgar som får skjutas beror på tillgången på djuren året innan. I år får 15 851 älgar skjutas i Norrbotten. Älgar skjuts inte bara för köttet, utan också för att värna om skogen och förhindra den skadegörelse som för många älgar skulle utgöra, enligt Roland Saitzkoff på Länsstyrelsen. En annan anledning är att minska antalet trafikolyckor.
Älg som livsmedel
Det är även klimatsmart att ta vara på älgen som livsmedel, det framkommer i en köttguide som Världsnaturfonden och Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram.
– Ur ett miljöperspektiv är jakt väldigt klimatsmart. Det är en förnyelsebar resurs i grunden och inga läkemedel har använts, säger jägaren Mikael Samuelsson.