För varje vindkraftverk som sätts upp i Markbygden får byarna i närheten 12.000 kronor om året i bygdemedel från Svevind. När de 314 vindverk som nu fått grönt ljus av Mark- och miljödomstolen är färdigbyggda rör det sig alltså om närmare fyra miljoner kronor årligen, som går direkt till byakassorna.
– Hela den här vindkraftsetableringen betyder mycket. Plötsligt går det att förverkliga en del drömmar och projekt, och man får en lokal ekonomi som man själv förfogar över pengar som man kan använda efter bästa förmåga. Det är klart att det ger självkänsla och en stolthet i bygden, säger Majvor Sjölund (C), som är vice ordförande i Koler-Storsunds ekonomiska förening.
Pengarna fördelas jämnt mellan de berörda byarna, och betalas ut under hela tiden vindsnurrorna är i drift. Men deras livslängd är bara drygt 25 år, och vad som händer efter det vet ingen.
– Men då ska vi förhoppningsvis ha använt de här pengarna till så bra verksamheter att de klarar sig utan bygdemedel. Vi ska förhoppningsvis investera dem så man är självgående på ett annat sätt än man är i dag, säger Majvor Sjölund.
Svevinds operativa chef Mikael Kyrk poängterar att vindkraftsparken inte behöver slå igen bara för att vindkraftverken behöver bytas ut.
– Är det fortfarande lönsamt så har man ju all infrastruktur på plats. Då skulle jag tro att man fortsätter och uppgraderar de verk som finns. Och är det inte lönsamt, då är det ju reglerat så att vi monterar ner verken och återställer marken, säger han.
Svevind måste nämligen avsätta tillräckligt mycket pengar för att ha råd att montera ner snurrorna när de är uttjänta, eller om företaget skulle gå i konkurs. Vad som händer med vindkraftsverk vid en konkurs är en vanligt förekommande fråga, enligt Kenneth Fors, miljöhandläggare på Länsstyrelsen.
– Folk brukar undra, kommer de här att försvinna, eller kommer de att bli kvar som ett monument? Men den som har tillståndet ska då ta och återställa marken efter avslutad verksamhet. Och det innebär att de ska plocka ner vindkraftverken och återställa mark, säger han.