• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vindkraftverk i Markbygden i Piteå – snurror, skog och hyggen med snö sett lite ovanifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstår inte” – hör Kristina Falk på Statkraft om försvarets beslut att ändra sitt ja till ett nej till de höga vindkraftverken i Markbygden. Foto: Randi Gitz/SVT

Företag vill bygga 300 meters vindkraftverk i Markbygden – men försvaret säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret säger nej till Statkrafts planer på 300 meter höga vindkraftverk i Markbygden. Ärendet ligger hos regeringen – och har blivit en fråga som handlar om industrins klimatomställning kontra försvarsmaktens intressen.

Cirka fem mil från centrala Piteå, mellan Långträsk och Önusberg, ligger Hästliden. Området ingår i den sista etappen i Europas största vindkraftpark som ska byggas.

Hela parken har tillstånd att bygga max 1 101 vindkraftverk och hittills är 501 uppförda. De högsta är 200 meter. Redan två mil väster om Piteå börjar det dyka upp verk och området sträcker sig mil efter mil åt Arvidsjaurshållet.

Vindkraftverken i Markbygden

300 meter höga vindsnurror

Redan 2020 ansökte Statkraft, tidigare Svevind, om att få bygga 300 meter höga vindkraftverk i stället för 200 meter som de redan hade tillstånd för.

Företaget menar att tekniken utvecklats och att de modernare verken skulle bli 85 stycken i stället för 105. De skulle dessutom producera mer el, 2,2 TWh istället för 1,7 TWh.

Fick ”ja” från försvaret i början

Försvaret yttrade sig positivt i samrådet 2020, men har nu ändrat sig och sagt nej.

Mark- och miljödomstolen anser att verksamheten är tillåtlig och att tillstånd kan ges om verksamheten inte medför påtaglig skada på totalförsvarets intressen. Därefter skickades ärendet till regeringen sista augusti 2023 – och där ligger det nu.

Ska regeringen gå emot Försvarsmakten eller ska de stoppa bygget som ger mer el till industrins klimatomställning? I kontakt med regeringskansliet får SVT beskedet att ingen minister kommer att uttala sig i ärendet innan utredningen är klar.

Huggsexa om elen

Med den stora framtida efterfrågan på fossilfri el är det huggsexa om elen. Därför vill Statkraft att regeringen bestämmer sig.

– Vi vill gärna att regeringen fattar ett beslut snabbt, säger Kristina Falk, affärsutvecklare på Statkraft.

Hon betonar att de inte vill gå tillbaka till att bygga 200 meter höga verk.

– Vi vill förstås bygga med den senaste teknologin som också har längre livslängd och högre elproduktion.

Fakta om Statkraft

  • Statkraft ägs helt och hållet av norska staten.
  • I höstas köpte Statkraft Svevind Nordic och tog över de 16 medarbetarna. Det är första gången de köper något i Norrbotten.
  • Statkraft äger och driver fyra vindparker i Västernorrland och Jämtlands län.
  • De äger och driver också 54 vattenkraftverk i Sverige plus 4 fjärrvärmesystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet