SVT:s reporter fotad av drönare från luften och omgiven av vindsnurror i den gigantiska vindkraftparken utanför Piteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Randi Gitz förklara varför det har gått så dåligt för den kinesiska staten som äger bolaget bakom vindkraftparken utanför Piteå. Foto: Randi Gitz/SVT

Kina har miljardskuld i Piteå – får ny chans på vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

”Markbygden Ett” utanför Piteå beviljas ytterligare tre månaders rekonstruktion. Den stora vindkraftsparken, som ägs av kinesiska staten, har en skuld på sex miljarder kronor och tidigare beslut om rekonstruktion har mötts av protester.

Hela Markbygdens vindkraftspark består just nu av 501 vindkraftverk. Olika delar ägs av separata företag. Ännu återstår bygget av sista etappen av det som har kallats ”Europas största vindkraftspark”.

Just ”Markbygden Ett” ingår i den del som byggdes först. Här står 179 vindkraftverk. Det statliga kinesiska bolaget CGN äger via ett dotterbolag 75 procent – men det går riktigt dåligt.

Vindkraftverken i Markbygden

Ansökt om rekonstruktion

Den 2 november förra året ansökte bolaget om en företagsrekonstruktion. Det innebär att man får en chans att jobba för att komma på fötter istället för att gå i konkurs.

I veckan blev det klart att rekonstruktionen beviljas ytterligare tre månader efter beslut i Umeå tingsrätt.

Motstånd från flera håll

De stora fordringsägarna är en grupp tyska banker och norska Hydro Energi. Hydro Energi AS, Energy AB och Staten (Skatteverket) har i december motsatt sig att rekonstruktionen ska få fortsätta.

Skatteverket anser det inte rimligt att fordringsägarna ska ta de ekonomiska konsekvenserna av den misslyckade investeringen.

Vid ett möte i december konstaterade också myndigheten att Markbygden Ett AB utgörs av statliga kinesiska intressen.

”I stället bör det vara upp till ägarna (dvs kinesiska staten, reds. anm.) att tillskjuta ytterligare medel om de vill undvika att bolaget försätts i konkurs”.

Vill ge bolaget en chans till

Umeå tingsrätt beviljade alltså rekonstruktionen trots att flera så kallade borgenärer motsatt sig det.

Och rekonstruktören vill ge bolaget en ny chans.

– Huvudspåret är att få de två stora fordringsägarna att komma överens och frivilligt gå med på en plan, säger Mikael Kubu, rekonstruktör för Markbygden Ett.

I videon berättar vår reporter Randi Gitz om varför det har gått så dåligt.

Detta är en företagsrekonstruktion

  • Tingsrätten kan besluta om företagsrekonstruktion när ett företag har svårt att betala sina skulder på kort sikt – men har en livskraftig verksamhet i grunden.
  • Företaget ansöker oftast. Domstolen beslutar.
  • När företagsrekonstruktionen pågår får företaget möjlighet ombilda och återuppbygga sin verksamhet.
  • Företagsrekonstruktion kan beviljas högst ett år.
  • För Markbygden ETT skulle det betyda som längst till 14 November 2024.

(källa: Sveriges Domstolar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet