Den misstänkte mannen sitter bojad medan två poliser håller tag i honom. Mannens ansikte är pixlat och bilden svartvit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Mikael Bergström, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå, varför sommarvikariens bakgrund inte kollades. Foto: Polisens förundersökning

Viftade penisen i kollegans ansikte – nu åtalas Luleåbon

Uppdaterad
Publicerad

Mannen blottade sig för en kollega och viftade med sin penis i hennes ansikte med uppmaningen att ”ta den” – nu åtalas han för sexuellt ofredande.

Under sommaren arbetade mannen på två av socialförvaltningens boenden i Luleå. Efter knappt en månad på nya jobbet blev mannen misstänkt för två sexuella ofredanden. Det hela ledde till omplacering och slutligen en muntlig uppsägning.

”Ta den, vi är kollegor”

Mannen åtalas nu för händelsen där han trakasserade en kollega med sin penis i hennes ansikte. I polisförhör berättar kvinnan hur hon arbetade vid datorn när han plötsligt dök upp bakom henne.

– Jag kollade bak och han tog fram kuken och sa ”ta den, vi är kollegor, ta den”, säger hon.

I rummet fanns även brukare på stödboendet närvarande. Den misstänkte förnekar brott och säger att han inte kommer ihåg någonting av händelsen.

Den utsatta kvinnan tog sin tillflykt till boendets tvättstuga.

Kontrollerade inte register

Mannen anställdes inom Luleå kommun trots att han gjort sig skyldig till flera brott – kommunen glömde att kontrollera belastningsregistret.

Mannen åtalas även för att ha misshandlat tre personer och spottat på en fjärde person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.