• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

VM lockade för mycket – publiktapp i Pite Dragway

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnades Pite Dragway i Långnäs i Piteå kommun. Men i år svek publiken då motorsporten fick konkurrens av en helt annan sport.

– Den viktigaste dagen för oss är ju lördag och då krockade vi med ett annat evenemang, alltså kvartsfinalen i fotboll mellan Sverige och England. Och det har gett återverkningar på publiken, säger Germund Boström, tävlingsledare i motorcykel.

Han fortsätter:

– Det for en ström av bilar härifrån vid tretiden på lördagen. Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att veta vart de var på väg. Men så är det här i världen, man kan inte lyckas varje gång.

Trots publiktappet var de drygt närmare 100 deltagarna, från Nordens alla länder, lika entusiastiska.

– Det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Förutom barnen då. De ska jag väl inte glömma, säger dragracingchauffören Birgitta Lindström och skrattar.

Tävlingar under 40 år på banan

Dragracing går ut på att låta två bilar, motorcyklar eller snöskotrar tävla mot varandra om vem som kan köra snabbast på banans 402 meter. På just den här banan har det arrangerats tävlingar i snart 40 år. Det som lockar de flesta tävlingsdeltagare verkar vara kicken att snabbt komma upp i närmare 300 kilometer i timmen.

– Det är en otrolig adrenalinkick säger de som kör. Du är helt fokuserad. Ingenting annat i hela världen finns. Bara en bana och bilen bredvid. Dimper det ned en älg på huven gasar du ändå, säger Germund Boström, tävlingsledare i motorcykel.

Är du aldrig rädd?

– Inte när man kör. Om det händer någonting, som kan bli farligt, som för några år sedan då jag snurrade två varv på hjulen på sidan, är man hur lugn som helst. Det är först efteråt man kan få lite puls, säger Jonas Lundberg, chaufför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.