17 april satt mamma Maria på jobbet när en kollega kom fram till henne med en telefon och sa att hon måste släppa allt.
I telefonen var rektorn på Yasmines skola som sa att något allvarligt hade hänt och att dottern var på väg till Sunderby sjukhus.
– Jag visste att det var slut för henne, jag hade en känsla. Hon mådde så dåligt, säger Maria.
Familjen hade under en lång tid försökt få hjälp av skolan då dottern varit hög efter skolan och de visste att hon boffat torrshampoo.
– Vi har ringt många, många gånger men ingen svarar.
Skolans egna larm
Luleå kommun gick själva ut i februari och varnade om problemet med boffande och skrev ut vart oroliga föräldrar ska vända sig. Men Yasmines familjen beskriver hur de försökt kontakta soc och skolan.
– Vi har knackat på alla dörrar men inte fått någon hjälp, säger Maria.
Ni har inte klarat detta själva?
– Nej, och vi sa det. Vi ropade på hjälp men de hjälpte inte oss.
Stor utredning startad
Socialtjänsten och Barn- och utbildningsförvaltningen ska nu samarbeta och utreda vad som hänt i fallet.
– Förvaltningen kollar just nu för för på vad det är som har hänt. Det framförs kritik mot socialtjänst och skolan men i februari var vi ut med stor information med boffning, säger ordförande i socialnämnden Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).
I informationen uppmanade kommunen föräldrar att ta kontakt om deras barn ”boffade”. Men trots det fick familjen inte hjälp. Sevastik menar däremot att hon just inte kan svara på kritiken från familjen.
– Jag kan inte bemöta det. Det är tragiskt om de upplever att de inte fått någon hjälp.
Verksamhetschefen vid socialförvaltningen vill inte kommentera det specifika ärendet men säger att de beklagar händelsen, vilket du hör mer om i klippet ovan.