Krisberedskapsveckan fokuserar på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. Men vad har zombies med samhällskriser att göra? Herman Geijer som är zombieöverlevnadsexpert har gett ut böcker på ämnet och föreläser runt om i landet.
För Luleå kommun är det också ett sätt att få ungdomar att bli intresserade av krisberedskap. Flera skolor är inbjudna till Herman Geijers föredrag.
Den stora katastrofen
– Zombien speglar den stora katastrofen där allt har gått snett. Genom att använda zombien som en metafor för andra katastrofer kan man få det att bli lite mindre skrämmande, säger Herman Geijer.
Jordens undergång och katastrofer syns allt mer inom populärkulturen.
– Ända sedan 1700-talet har vi tänkt att samhället bara blir bättre och bättre samtidigt som vi möts av tidningsrubriker som säger motsatsen. Att kolla på postapokalyptiska filmer är ett sätt att hantera det.
”Det verkliga jaget”
– Jag tror också att det handlar om att den som finns inom en inte får komma fram i dagens samhälle. Men efter apokalypsen träder det verkliga jaget fram.
Prepping, alltså att förbereda sig för en samhällskris, är ett fenomen som det pratas allt mer om i dag. Men Herman Geijer tror inte det bara handlar om att skaffa sig nödvändiga prylar.
Krisen drabbar alla
– Den mest effektiva preppingen gör man med andra i sitt bostadsområdet. En kris är en kollektiv händelse och drabbar många samtidigt. Om man är förberedd med andra har man mycket bättre möjligheter att klara sig. En person kan inte klara allt, men i en trappuppgång eller bostadsområde finns det kanske någon som är läkare eller vet hur man hanterar bränder, då kan man samsas om kunskaperna.