Syftet med Krisberedskapsveckan är att tillsammans med landets kommuner, länsstyrelser, frivilligorganisationer och andra aktörer få människor att reflektera över hur de skulle klara en situation när samhället inte fungerar som vi är vana vid.
Den här gången riktar man in sig särskilt på unga mellan 13 och 19 år.
Nämner bränder och cyberattacker
Exempel som tas upp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är skogsbränder, stormar, cyberattacker och militära konflikter i vårt närområde.
– Inte minst nu med vårens alla skogsbränder har vi påmints om hur snabbt vår vardag kan vändas upp och ner, säger Christina Andersson, ansvarig för kampanjen vid MSB i ett pressmeddelande.
Viktigt att komma ihåg unga
Även om de yngre i målgruppen inte har ett vuxenansvar så är det viktigt att komma ihåg att de också upplever och påverkas av svåra händelser, menar Andersson.
– Ju bättre förståelse de har för vad som kan hända och kunskap om hur man bör agera, desto bättre kommer även de att kunna hantera en svår påfrestning, säger Christina Andersson.
Lokala aktiviteter
Förhoppningen med den här kampanjen sägs vara en rad olika aktiviteter på lokal nivå för att öka beredskapen inför allvarliga olyckor, kriser och ytterst krig.
– Välinformerade och förberedda invånare gör viktiga insatser vid kriser och är en tillgång för kommunen vid all krishantering.
DET HÄR FÖRVÄNTAR SIG MSB AV DIG I EN KRISSITUATION
I broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, finns bland annat dessa tips på vad man kan ha hemma för att klara sig ifall en samhällskris uppstår:
– Vatten (räkna med minst tre liter per dygn på en vuxen). Ha även flaskor och dunkar i reserv.
– Konserver, bröd med lång hållbarhet, ris, potatis, ägg, pålägg på tub, kaffe. Riktlinjen är hållbar mat som kan tillagas snabbt.
– Filtar, liggunderlag, sovsäckar, stearin- och värmeljus, tändstickor.
– Spritkök, ficklampa, batterier.
– Radio som drivs på batterier, kontanter i mindre valörer, mediciner, drivmedel.