Flera personer har under veckan kontaktat sjukvården och kommunen för att de blivit magsjuka efter att ha ätit bakverk från ett bageri i Örebro. Örebro kommun har i dagsläget bekräftat 180 fall.
– Folk hör ju av sig och säger ”hej jag åt ju av den där tårtan” och vår bedömning är att de blev sjuka inom samma tidsspann, det vill säga 24 till 48 timmar, säger Kristian Hellström, chef på livsmedelsenheten i Örebro.
Fler kan insjukna
Tester har gjorts där man kunnat bekräfta att de insjuknade fått norovirus, det vill säga vinterkräksjukan. Ännu handlar det dock om preliminära uppgifter, men flera instanser har gjort kontroller, Örebro kommun, smittskyddsenheten på USÖ och Livsmedelsverket.
– Risken finns att det kommer in fler som blivit magsjuka och då handlar det om sekundärsmitta, alltså folk som haft närkontakt med personer som insjuknat efter att ha ätit bakverk.
Virus hittat i livsmedel
Livsmedelsverket har hittat vinterkräksjukevirus på bakverk. Men vad som fått viruset att hamna där är ännu okänt.
– Det är svårt att hitta virus i livsmedel, men man har utvecklat en metod som innebär att man skrapar på ytan på bakverk och har då hittat vinterkräksjukevirus.
Inledningsvis trodde kommunen att frysta hallon var orsaken till smittan, men nu har man konstaterat att så inte är fallet.
Örebro kommun fortsätter nu med sin kartläggning av bland annat utrustning och förpackningar som använts för att hitta smittorsaken.
Det aktuella bageriet är stängt fram tills att kommunen fått bekräftat vad orsaken till smittan är.
SVT har varit i kontakt med bageriet som inte vill medverka. Istället hänvisar de till informationen från kommunen.