Brist på personal och lågt förtroende för högre chefer har fått läkare i regionen att vända sig till hälso-och sjukvårdsledningen i regionen med svidande kritik.
”Upplever ökande vanmakt”
Enligt ordföranden i Örebro läns läkarförening, Paula Wallmon, har 268 läkare i regionen ställt sig bakom brevet. Där står bland annat att:
”Andelen högre chefer som saknar medicinsk kompetens är alarmerande hög.
Nödvändiga beslut blir lagda på is med resultat att man inte kan styra eller organisera verksamheten.
Bland högutbildade medarbetare och verksamhetschefer upplevs en ökande vanmakt.
Även det fackliga perspektivet åsidosätts regelbundet, större verksamhetsförändringar genomförs med kort varsel och utan att hänsyn tas till fackliga påtalanden om risker för försämrad arbetsmiljö och patientsäkerhet. ”
Läkarna får stöd i ytterligare två brev. Ett undertecknat av läkare på Intensivvårdsavdelningen och ett undertecknat av specialistsjuksköterskorna inom samma enhet.
Personalbrist trots utbildningar
Att det på Örebro Universitet finns många vårdutbildningar, inklusive läkarprogrammet, hjälper inte när det gäller tillgången på personal.
”Trots att regionen har ett universitet med alla vårdutbildningar, samt ett universitetssjukhus, så drabbas man av bemanningsproblem i samma utsträckning som resten av landet. Personalen har nyligen utfört en så kallade medarbetarenkät som visat på lågt förtroende för högre chefer.”
Brevet slutar med ett konstaterande:
”Det är nu dags att ni rekryterar en hälso-och sjukvårdsdirektör med visad kompetens inom sjukvårdsorganisation och ledning, med insikt om att verksamhetens behov behöver styra besluten och att stödfunktionerna är just ”stöd” och inte det centrala.
Vi ser ingen väg framåt om nuvarande Hälso- och sjukvårdsledning fortsätter att styra utan insikt om hur professionen tänker, utan hänsyn till den medicinska etiken och utan verkligt intresse för hur sjukvården ska möta nuvarande och framtida utmaningar av en växande befolkning med alltmer komplexa behov och önskningar.”