• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person står utomhus på en gata med växtlighet och byggnader i bakgrunden. Bredvid finns en del av en skärm som visar en lista med namn och relaterade uppgifter, inklusive alternativ för att markera ord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra Örebro tingsrätts lagman Lars-Gunnar Lundh motivera varför han anser att förundersökningsprotokoll inte bör lämnas in till domstolar. Klippet innehåller bilder på testdata från Domstolsverket, uppgifterna som visas är fingerade. Foto: Frida Lindhe/SVT

AI ska hjälpa domstolar att maskera FUP – samtidigt vill flera slippa få in dem

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsverket har nyligen utvecklat ett AI-verktyg som ska hjälpa domstolar att snabbare och säkrare kunna maskera känsliga uppgifter i förundersökningsprotokoll (FUP). Samtidigt vill Örebro tingsrätt, tillsammans med flera andra domstolar runt om i Sverige, att de inte alls ska behöva hantera dokumenten.

Det är med bakgrund av att allt fler vill ta del av förundersökningsprotokoll och andra rättshandlingar som Domstolsverket utvecklat AI-verktyget för maskering.

Förra året begärdes över 170 000 FUP ut från Sveriges domstolar, vissa av dem på flera tusen sidor och med behov av omfattande maskering – något som både tar mycket tid och resurser i anspråk.

Lars-Gunnar Lundh är lagman på Örebro tingsrätt. Han berättar att det går ungefär en halv årsarbetskraft per år på tingsrätten åt att maskera protokollen.

– Det är flera anställda som gör det och det är ytterst domarna som är ansvariga för utlämnandefrågorna som också involveras. Uppskattningsvis kostar enbart arbetsinsatsen för det här mellan 200 000 och 300 000 kronor per år, säger han.

Komplement till manuell maskering

AI-verktyget ska fungera som ett komplement till manuell maskering och hjälpa domstolarnas handläggare att snabbare och säkrare hantera sekretessbelagda uppgifter genom att föreslå vad som bör döljas i ett dokument. Innan handlingen lämnas ut granskas det av en domare för att kontrollera att allt är korrekt maskerat.

I dagsläget använder tre personer på Örebro tingsrätt verktyget.

Samtidigt vill Örebro tingsrätt, tillsammans med bland annat Göta hovrätt, Attunda tingsrätt och Södertälje tingsrätt att FUP inte alls ska lämnas in till domstolar, bara den bevisning som ska användas i målet.

Hör Lars-Gunnar Lundh motivera varför i klippet ovan.

Välkomnar ändå AI-verktyget

Det är i remissvar till den statliga utredningen ”En mer rättssäker och effektiv domstolsprocess” som de nämnda domstolarna uttrycker detta.

Slutbetänkandet av utredningen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Till SVT skriver justitieminister Gunnar Strömmers pressekreterare att de återkommer när det är dags att presentera vägen framåt.

Även om Lars-Gunnar Lundh helst skulle slippa att förundersökningsprotokoll lämnades in till Örebro tingsrätt så välkomnar han ändå AI-verktyget – för att maskera andra rättshandlingar, vilket syftet med det också är.

– Det finns andra dokument som vi också måste göra sekretessprövningar i, men den stora volymen för oss är just förundersökningsprotokoll.

SVT:s reporter Frida Lindhe förklarar vad förundersökningsprotokoll är och varför de kan komma att maskeras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter förklara vad förundersökningsprotokoll är och varför de kan komma att maskeras, i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.