Statsåklagare Elisabeth Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Anderson, statsåklagare, är mycket nöjd med hovrättens dom. Hör henne i klippet. Foto: Viktoria Kvarnbrant

Åklagaren efter hovrättsdomen: ”En oerhört skön känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Även hovrätten gick på åklagarens linje och dömde, precis som Örebro tingsrätt, Sagas pojkvän för mord med livstids fängelse som straff.

– Jag är mycket nöjd med domen som helhet. Det är en mycket välskriven dom, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.

Enligt Anderson har Göta hovrätt gått in noggrant i alla delar för att komma fram till att det är 22-åringen som har begått mordet.

– De har till exempel gått igenom frågan om spåret i trapphuset, de har tittat på skrapet under Sagas naglar och de har gått in på motivbild, säger Elisabeth Anderson.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Kritisk när det gäller hovrättens bedömning om hedersmotiv

Hon förväntade sig att hovrätten skulle fastställa tingsrättens dom men är förvånad över att hovrätten inte går på hennes linje om att det fanns ett hedersmotiv bakom brottet.

– Där har hovrätten hamnat fel. De har gjort en bevisprövning och ställt experterna mot varandra i stället för att titta på materialet i förundersökningen och tittat på de juridiska frågorna om heder är ett motiv till mordet.

Du har jobbat med det här fallet länge nu – hur känner du idag?

– Det är en oerhört skön känsla och framförallt att den person som faktiskt begick det här hemska brottet nu får en livstidsdom, säger Elisabeth Anderson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Mer i ämnet