Gravida Saga mördades i Örebro. Blommor utanför huset och bild på Saga på en vägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saga, 22, var gravid i sjunde månaden när hon mördades i Örebro i april 2023. Här är vad som har hänt i fallet – från dagen Saga hittades död fram till tingsrättens dom. Foto: SVT, privat

Hovrätten: 22-åringen mördade gravida Saga

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt fastställde under onsdagen Örebro tingsrätts dom från juni i år och dömer den 22-åriga mannen till livstids fängelse för mord.

– Det samlade värdet av de bevis som lagts fram i målet är så högt att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen dödade kvinnan, säger rättens ordförande hovrättslagmannen Carina Tolke.

I domen skriver hovrätten att det inte finns någon osäkerhet kring 22-åringens skuld och att:

”Mot bakgrund av våldets karaktär, användandet av det tunga marmorbordet, det utdragna händelseförloppet och att gärningen – bland annat genom försöket att skaffa sig alibi –har föregåtts av viss planering, är det även visat att XX haft direkt uppsåt att döda Saga. ”

Inget hedersmotiv

Till skillnad mot Örebro tingsrätt anser hovrätten att åklagaren inte kunnat visa att brottet helt eller delvis begicks med hedersmotiv. Det finns, enligt hovrätten, omständigheter som tyder på att 22-åringens familj lever under så kallade hedersnormer samtidigt går vittnesuppgifterna isär om brottet haft ett hedersmotiv.

En nämndeman är skiljaktig och menar att det är visat att det funnits ett hedersrelaterat motiv bakom mordet. Att hedersmotivet stryks påverkar dock inte påföljden.

Döms till livstid

I juni dömdes 22-åringen till livstids fängelse av Örebro tingsrätt. Enligt domen är han den enda som haft motiv att mörda Saga, med tanke på deras ofödda son som var oönskad av pojkvännen.

Domstolen går även på åklagarens linje gällande hedersmotiv.

Ifrågasätter hedersmotivet

Till hovrättsförhandlingarna lämnade 22-åringens försvarsadvokat, Soren Abbaszadeh, in ett sakkunnigutlåtande från Johan Rosquist, kriminolog vid Linnéuniversitetet, som fokuserat på hedersproblematik i sin forskning.

I utlåtandet skriver Rosquist att det finns väldigt lite som pekar på ett hedersmotiv.

Starta klippet för en tidigare sammanfattning av fallet.

Gravida Saga mördades i Örebro. Blommor utanför huset och bild på Saga på en vägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gravida Saga mördades i Örebri 2023. Här får du en sammanfattning på vad som hänt i fallet. Foto: SVT, privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.