I domen skriver hovrätten att det inte finns någon osäkerhet kring 22-åringens skuld och att:
”Mot bakgrund av våldets karaktär, användandet av det tunga marmorbordet, det utdragna händelseförloppet och att gärningen – bland annat genom försöket att skaffa sig alibi –har föregåtts av viss planering, är det även visat att XX haft direkt uppsåt att döda Saga. ”
Inget hedersmotiv
Till skillnad mot Örebro tingsrätt anser hovrätten att åklagaren inte kunnat visa att brottet helt eller delvis begicks med hedersmotiv. Det finns, enligt hovrätten, omständigheter som tyder på att 22-åringens familj lever under så kallade hedersnormer samtidigt går vittnesuppgifterna isär om brottet haft ett hedersmotiv.
En nämndeman är skiljaktig och menar att det är visat att det funnits ett hedersrelaterat motiv bakom mordet. Att hedersmotivet stryks påverkar dock inte påföljden.
Statsåklagaren Elisabeth Anderson är nöjd även om hon anser att hovrätten har hamnat fel när det gäller frågan om hedersmotiv.
Missnöjd med domen
22-åringens försvarsadvokat, Soren Abbaszadeh, skriver i ett melj till SVT att hans klient är missnöjd efter att ”återigen, mot sitt förnekande, blivit dömd. ”
Nu ska de noggrant läsa domen och sedan ta ett beslut om hur de går vidare med ärendet, enligt Abbaszadeh.
Dömdes till livstid
I juni dömdes 22-åringen till livstids fängelse av Örebro tingsrätt. Enligt domen är han den enda som haft motiv att mörda Saga, med tanke på deras ofödda son som var oönskad av pojkvännen.
Domstolen gick även på åklagarens linje gällande hedersmotiv.
Ifrågasatte hedersmotivet
Till hovrättsförhandlingarna lämnade 22-åringens försvarsadvokat, Soren Abbaszadeh, in ett sakkunnigutlåtande från Johan Rosquist, kriminolog vid Linnéuniversitetet, som fokuserat på hedersproblematik i sin forskning.
I utlåtandet skriver Rosquist att det finns väldigt lite som pekar på ett hedersmotiv.
Starta klippet för en tidigare sammanfattning av fallet.